– Det finns en möjlighet att införa lokala besöksförbud men då måste det gå via Folkhälsomyndigheten, säger smittskyddsläkaren.
Förvaltningsrätten i Stockholm kom igår med en dom där det framkom att Stockholms stad agerat olagligt när de införde ett besöksförbud på äldreboenden tidigare i november. Dagen efter införde Trosa ett besöksstopp, ett beslut som kommunen igår förlängde fram till den 14 januari nästa år. Trosa kommun menar att man agerat helt lagligt.
– Vår bedömning är att det inte var olagligt. Om det var det hade vi inte tagit det här beslutet. Men det är klart att förvaltningsrätten kanske ser på det på ett annat sätt och då får vi anpassa oss efter det, sa Trosas kommunikationschef Richard Kihlgren till tidningen under måndagen.
Det är Folkhälsomyndigheten som formellt har rätt att fatta beslut gällande lokala besöksförbud. Men troligen hade både länsstyrelsen och smittskyddsläkaren varit med i den beslutsprocessen tillsammans med kommunen, berättar Signar Mäkitalo för tidningen.
– Både jag själv och länsstyrelsen skulle sannolikt bli inblandade i ett sådant beslut. Men det är Folkhälsomyndigheten som formellt har att fatta det. Annars är det olagligt, säger han.
Exakt hur effektivt det är med besöksstopp är oklart, enligt Signar Mäkitalo. Han menar att det främst är personalen som fört in smittan på olika boenden inte besökare till de som bor på äldreboenden.
– Vi har inte sett att det är besökare som är det stora problemet, säger han.