Svår fråga ska diskuteras utan fördomar

På onsdagskvällen är det möte i Trosa församlingshem för ett samtal kring bemötandet av de EU-migranter som tigger. – Det finns inga snabba svar, men att inte göra något alls känns fel, säger kyrkoherde Göran Ritterfeldt.

bemötande tiggande2.jpg

bemötande tiggande2.jpg

Foto:

TROSA2015-05-20 11:10

Det är Trosa församlings kyrkoherde Göran Ritterfeldt som formulerat inbjudan som går ut till "alla goda krafter i kommunen". I inbjudan ber han särskilt de som hellre lyssnar på myter att förstå att kvällens samtal inte är till för att ventilera främlingsfientlighet eller fördomar.

– Det finns så mycket myter om organiserat tiggeri som felaktigt förvillar. Man måste se nöden bakom som faktiskt existerar, säger Göran Ritterfeldt.

Även i Trosa finns nu människor som sitter och tigger med en pappmugg framför sig. Och här kanske det bryter av ännu tydligare mot idyllen. Göran Ritterfeldt har haft många samtal kring de som tigger men säger sig inte ha stött på främlingsfientlighet, utan upplever att människor generellt är bekymrade och har en empati för de som kommer från svåra förhållanden.

– De flesta brottas med problemet – hur ska man göra? Samtalet pågår överallt på arbetsplatser och kring middagsborden. Det är en fråga som engagerar, säger Göran Ritterfeldt.

På flera håll i landet har olika församlingar samarbetat med kommuner för att ordna natthärbärge för EU-migranterna under vintermånaderna. Något sådant samarbete har inte diskuterats i Trosa. Men Göran Ritterfeldt hyser en förhoppning om att ett samarbete mellan Trosa kommun och Trosa församling nu kommer att startas.

– Det finns vissa förväntningar på oss som församling att arbeta diakoniskt. Kommunen har också vissa grundskyldigheter för de som vistas här. Det finns inga snabba svar, men att inte göra något alls känns fel, säger han.

Värdighet här och förändring där är mottot för organisationen Hjärta till hjärta som arbetar för att hjälpa romer både när de vistas i Sverige och i sina hemländer Bulgarien och Rumänien. Ledord som Göran Ritterfeldt tagit till sig.

– Att hälsa och mötas i ögonnivå är absolut minimum. De ska inte behöva sitta ner. Och kanske kan de sälja tidningar även här i Trosa, det är bättre att kunna sälja en produkt än att tigga.

På nära håll finns också de lokala initiativen Gnesta och Järna solidaritet som uppstått då privatpersoner engagerat sig i EU-migranternas situation. I Gnesta finns ett samarbete med Art Lab, där flera kvinnor från Rumänien fått möjlighet att tälja skedar som de sedan säljer i stället för att tigga. Eldsjälen Moa Grundemark som startade det samarbetet är inbjuden till kvällens samtal, liksom handläggare i Trosa kommun och företrädare för näringslivet.

– Jag hoppas på att de som deltar är besjälade av att hitta realistiska lösningar som är uttryck för medkänsla och ger handfast hjälp. Utan att befästa misären, säger Göran Ritterfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om