– Det har alltid varit lätt att rekrytera till brandkåren i Trosa, men nu har det blivit svårare. Tempot har blivit högre på arbetsplatserna och det är många arbetsgivare som inte vill släppa sina anställda på larm, säger Rickard Antman.
Trosa har liksom många andra mindre orter en brandkår med brandmän som är anställda på deltid. Deltidsbrandmän måste bo och jobba på orten och kunna vara på plats inom fem minuter om det går ett larm. Schemaläggningen innebär jour var tredje vecka, med beredskap från klockan 07.00 måndag morgon till och med 07.00 måndagen veckan därefter. Det gäller även under semestertider. Förutom löneutvecklingen är en förändring av schemaläggningen ett av de viktigaste kraven som Brandmännens Riksförbund vill få igenom i förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Pacta.
– Det är ju inte lönen i första hand som folk tänker på när de söker till Räddningstjänsten, men ersättningarna måste höjas i samma takt som andras. Det kan även vara problem att få ersättning från Försäkringskassan vid mammaledighet för deltidsbrandmän som inte längre får vara i operativ tjänst under graviditeten. Det är ett problem för oss som vill rekrytera även kvinnor, säger Rickard Antman.
Avtalen för deltidsbrandmän är överlag ålderdomliga och måste förändras på många punkter om deltidsbrandkårerna ska ha chans att rekrytera, anser han. Örjan Svensson, deltidsbrandman i Trosa brandkår håller med, men ser framförallt en stor risk att de som varit i kåren länge kommer att tröttna om inga förändringar sker.
– Jag är relativt ny, har varit brandman i två år och jag gick in under de premisser som råder. För mig är det så otroligt givande att kunna finnas till för människor i nöd, att det väger upp. Men det finns ju en risk att de som varit med i femton, tjugo år tröttnar på att det inte blir någon förbättring, säger Örjan Svensson.
För honom har det mest kännbara varit att bara kunna ta ut två veckors sammanhängande semester i taget, på grund av treveckorsschemat.
– Vi måste ju täcka upp för varandra, så om man ska ta längre sammanhängande semester får man jobba tillbaka det med två veckors jour efteråt.
Trosaborna kommer generellt inte att märka av strejken, lovar Rickard Antman.
– Vi åker på larm som vanligt. Det enda vi inte gör är lyfthjälp åt hemtjänsten, säger han.