Svårt med simundervisning utan badhus

För att få godkända betyg i årskurs sex måste alla elever kunna simma. Nu har badhuset Safiren varit stängt i flera år.

TROSA2013-10-08 08:48

För att kunna garantera tillräckliga simkunskaper brukar eleverna på Trosa och Vagnhärads skolor få simundervisning redan i årskurs tre. När det finns ett fungerande badhus i kommunen åker alla tredjeklassare dit och simmar under ett förutbestämt antal tillfällen på vårterminen. Därefter görs en individuell bedömning och de elever som inte klarar kunskapskraven får fortsatt simundervisning individuellt eller i mindre grupper.

— Vi fick alla att klara simproven förra året, säger Lena Agartson, rektor på Vitalisskolan.

Enligt läroplanen för grundskolan ska eleverna i årskurs 1–3 utveckla vattenvana, samt träna på att balansera, flyta och simma. Vilket av de tre åren undervisningen ges är upp till varje skola.

För att få godkänt betyg i årskurs sex, alltså minst betyget E, måste alla elever dock kunna 200 meter, varav 50 meter i ryggläge, och ha kunskap för att hantera nödsituationer vid vatten, både under sommar och vinter.

Lena Agartson på Vitalisskolan berättar att de förra året testade alla elever i årskurs sex och de som inte hade tillräckliga simkunskaper fick åka iväg för simundervisning på annan ort, vanligtvis Nyköping.

Dessutom fick även eleverna i årskurs två åka iväg för simundervisning innan Safiren stängde för att minska effekterna av att badhuset håller stängt.

Lena Agartson är inte alltför orolig. Även i år ska det gå bra att klara av kraven i läroplanen genom att de elever som behöver det får simundervisning på annan ort. Om kommunen skulle fortsätta att stå utan simhall skulle det däremot bli problem. Om en hel klass ska åka iväg till Södertälje flera gånger under en termin kan det bli svårt att hinna med allt som står i läroplanen.

— Vi har ända till våren 2015 på oss, då måste vi ha Safiren, säger Lena Agartson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om