Teknikchefen: "Allt är enligt regelverket"

Trotab gör en rad andra jobb som går in i olika investeringsprojekt. Så förklarar kommunens tekniske chef Stig Tördahl hur Trosa under 2012 kunde betala 50 miljoner kronor till företaget utanför avtalen.

stigtordahl1.jpg

stigtordahl1.jpg

Foto:

TROSA2014-10-02 06:16

Stig Tördahl pekar på rörliga kostnader från Trotab – som SN redan redogjort för – och sedan på andra insatser under 2012, som går under så kallade investeringsobjekt.

– Högbergsgatan är ett exempel, där entreprenören gick i konkurs. Där var Trotab tvungna att genomföra färdigställandet. Man får göra så eftersom det medges i upphandlingen för driftentreprenaden. Det är att betrakta som ett ramavtal.

Det behövs inte separata upphandlingar då?

– Nej, här stod vi med en entreprenör som gått i konkurs och hela gatan var uppriven. Men hade vi haft tid så skulle vi ha upphandlat det, självklart.

Kan man då härleda de här 50 miljonerna till investeringsobjekt där Trotab kan gå in och göra jobbet?

– Dels det, och sedan övriga rörliga kostnader. Vi har byggt överföringsleder till Sörtuna, där all inkoppling av vatten i systemet måste ske genom vår årsentreprenör Trotab, som ett exempel (överföringslederna byggs i år, 2014, och inte 2012, reds. anm).

Bör inte jobb – utöver de akuta – utsättas för konkurrens?

– Det gamla avtalet, som gällde 2012, gav en möjlighet att ropa av jobb på upp till en miljon kronor utan att göra en särskild upphandling.

Men det måste handla om ett dussintal sådana om året?

– Nej, de har vunnit en del arbeten som vi har annonserat.

Men de avtalen SN har fått når bara till 11 miljoner kronor. Totalt saknas det 50 miljoner.

– Varenda krona finns bokförd och redovisat i respektive projekt.

Att Trotab kan ta ut över 100 000 kronor i påslag för att beställa pålplintar, är enligt regelverket.

– Allt är gjort enligt de Allmänna bestämmelserna. Det vore väl inte bra om man inte följde dem. Vi tittar inte bara på entreprenadpåslaget. Det är många parametrar, där det här var det mest ekonomiskt fördelaktiga för kommunen.

Men som beställare, ser du det som en ekonomiskt bra affär med 100 000 kronor i påslag för köp av pålplintar?

– Man ska se hela entreprenaden. Om man förhandlar ner påslagen till säg 8 procent, så kommer andra priser att stiga, entreprenören behöver plocka ut sina pengar.

Ser du avtalen som en dålig affär för kommunen?

– Nej, det är ingen dålig affär, men samtidigt vill vi alltid göra så bra upphandlingar som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om