Varje år under perioden maj till september, sprider Trafikverket kemiska bekämpningsmedel utmed järnvägsnätet för att stoppa ogräset. Bekämpningen begränsas på flera sätt, se faktaruta. Inför besprutningen förra året förelade även Trosa kommun Trafikverket att begränsa sig ytterligare och inte sprida bekämpningsmedlet inom naturreservat, natura 2000-områden eller andra områden med utpekade höga naturvärden som utpekades på en karta. Inte heller tillrinningsområdet för den kommunala dricksvattentäkten i Sörtuna fick besprutas. I slutet av oktober meddelade Trafikverket kommunen att alla restriktionsytorna hade missats.
– Vi gjorde en åtalsanmälan eftersom Trafikverket hade brutit mot varenda punkt i våra förelägganden, säger Sara Nyström, miljöinspektör på Trosa kommun.
Åklagaren valde dock att inte inleda förundersökning.
– Det är tråkigt att de kan bryta mot föreläggandena rakt av utan att det ger några konsekvenser, säger Sara Nyström.
Vissa av ytorna som besprutades är dubbelt naturskyddade, både naturreservat och natura 2000-område. Dessutom besprutades tillrinningsområdet för dricksvattentäkten.
– Det värsta är ju om det kommer ut i dricksvattnet. Bekämpningsmedlet Roundup Bio som används är förbjudet i vissa europeiska länder för att det kan vara cancerframkallande, säger Trosas kommunekolog Elin van Dooren.
Direkt efter att kommunen fått informationen gjordes därför extra vattenprover, men enligt Stig Thördahl, teknisk chef på tekniska kontoret visade de ingen påverkan. Kommunen valde dock att återkalla det tillstånd som skulle gällt till och med 2018. Trafikverket har nu inför sommaren 2015 kommit in med en ny anmälan om spridning av kemiska bekämpningsmedel. Även denna gång har kommunen gett föreläggande om försiktighetsmått.
– Nu har vi bara gett tillstånd för ett år. Och vi är extra noga med att följa upp att restriktionsytorna följs. Bryter de mot våra förelägganden igen måste det bli konsekvenser, säger Sara Nyström.
Den aktiva substansen i Roundup Bio är glyfosat som påverkar ett enzym som finns hos växter, men inte hos djur och människor. Trafikverket har bjudit in kommunen att delta när ogräsbekämpningen sker 2015. Något kommunekolog Elin van Dooren funderar på att göra.
– Medlet används både inom jordbruket och av villaägare för bekämpning av ogräs. Men det finns ju mycket man inte får göra inom ett naturskyddsområde. Forskningen går också framåt och man har ju upptäckt cancerrisker med medlet, särskilt för de som gör besprutningen, säger hon.