Det var när Trafikverket skulle göra sammanställningen av besprutningen i höstas som missen upptäcktes.
– Då upptäckte vi att restriktionsytorna var raderade ur excelfilerna av misstag. Vi informerade då kommunen direkt, säger Jonas Lycksell, projektledare på Trafikverket.
Eftersom de kartor med restriktionsområdena utritade som kommunen skickat saknade kilometermarkering på järnvägen, måste Trafikverket översätta dem till excel-filer för att sedan översätta dessa tillbaka till en karta. Och någonstans där gick det snett.
Hur ska ni undvika att det händer igen?
– Vi har slopat excelfilerna och lagt in restriktionsytorna i en annan databas. Vi håller också på att ta fram ett webbaserat kartverktyg, som fungerar ungefär som Google-maps. Det ska gå att använda på både dator, platta och i mobilen så miljöinspektörerna ska kunna gå in och se vad vi gör. Det ger betydligt högre säkerhet och undanröjer risken för missförstånd. Men det är klart först efter sommaren. Vi har också krympt projektorganisationen så det är få personer som gör mer. Då får vi bättre koll på hela kedjan.
Det var ju inte bara naturskyddsområden utan även en dricksvattentäkt som besprutades. Vad finns det för risker med Roundup Bio där?
– Det kan läcka ut i grundvattnet, men det har en benägenhet att stanna i banvallen. Nu sätter vi ut grundvattenrör på fem ställen på banvallen för att se om det går ut. Vi har gjort sådana mätningar tidigare, men då gjordes det vid jordbruk som också besprutade, så det var osäkert om de värden som uppvisades hade med vår besprutning att göra, säger Jonas Lycksell.