Trasiga och gamla livbojar vid Trosas båttätaste områden

2014 skrev SN om att Trosa kommuns livbojar underkänts. Två år senare säger sig kommunen ha åtgärdat alla brister. Men SN:s granskning visar att flera bojar är 20 år gamla trots att tillverkaren Trygg hansa informerar om att en livboj håller i tio år.

TROSA2016-07-30 22:02

Varje år räddas i Sverige 11 människors liv tack vare livbojar, enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa, som sätter upp livbojar runt om i landet. Enligt Trygg Hansa håller en välskött livboj i cirka tio år. 2014 kunde SN rapportera om att Trosa kommuns livbojar underkändes. Det framgick av räddningstjänstens granskningsrapport. Problemen skulle åtgärdas.

– Vattensäkerhet är viktigt så om de anser att vi behöver komplettera så gör vi givetvis det, sade Petter Björkman, kultur- och fritidschef i Trosa kommun i SN 2014.

Hur ser det då ut i dag?

– Vi förutsätter att kommunen tar sitt ansvar och åtgärdar sina brister, säger Stefan Karlsson insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Varje år drunknar 100 personer i Sverige enligt Svenska livräddningssällskapet.

– Det vanligaste förekommande drunkningstillbudet är en äldre medelålders man som faller ifrån en fritidsbåt. Ofta med alkohol i kroppen, säger Stefan Karlsson

Trosa är en riktig sommarstad med ett flertal krogar med alkoholtillstånd. Trosa är också en båtkommun som hyr ut ca 700 båtplatser. Gästhamnen har 140 båtplatser för gästande båtar. Det är inte helt orimligt att någon som druckit alkohol sedan hamnar i närheten av vatten, antingen vid ån eller i hamnen.

Livbojarna sitter relativt tätt men när SN tittar närmare på dem är det många som inte verkar hålla måttet. På bojen vid Villabron står det "bojen skänkt 1995". Vid ABC bryggorna finns det ett flertal bojar men även där är de för gamla och ser bristfälliga ut. På B-bryggan saknas helt en boj längst ut på den långa bryggan. Vid Granuddens båtklubb saknar en av bojarna kastlina. Vid hamnplanen hänger en risig boj med årtalet 1994, nedanför ligger en livräddningsbåt som är förtöjd med en lina från ena åran.

Kultur- och fritidschef Petter Björkman är på semester, istället får SN tala med fastighetsingenjör Maria Rydholm Trosa kommun. Efter att hon talat med Petter Björkman hälsar hon att bristerna från 2014 är åtgärdade.

Varför har kommunen äldre livbojar än rekommenderat?

Maria Rydholm blir tyst på andra sidan luren,

– Är de äldre än tio år? Vi måste ha missat det. Vi har en lokal entreprenör som sköter bojarna. Den senaste rapporten är från den 22 juli i år och då gjordes inga anmärkningar på livbojarna. Vi ska genast se över det här, säger Maria Rydholm.

Fotnot: Dagen efter SN:s samtal med Maria Rydholm var bojen vid Villabron utbytt, men inte övriga gamla bojar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om