Trosa klart för (skol)start

Mats Larsson, skolchef i Trosa kommun, är mycket nöjd inför skolstarten på måndag. Lärarna själva tycker att statusen på yrket har höjts och är snart redo att ta emot barnen för en ny termin.

Nytillträdda rektorn Katarina Johansson på Vitalisskolan.

Nytillträdda rektorn Katarina Johansson på Vitalisskolan.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2019-08-15 07:35

Under onsdagen rådde febril aktivitet på Vitalisskolan för att få allt klart till skolstarten på måndag. Alla var där - utom barnen.

Personalen bär på kartonger, det fixas med skrivare och telefoner och mötesrummen är fulla med planerande lärare.

I ett av rummen håller den nytillträdda rektorn Katarina Johansson ett möte.

– Det är mycket som ska planeras nu inför skolstarten på måndag. Vi kommer att ha ett mottagande med en röd matta för alla barnen, berättar hon.

Nationellt i Sverige fortsätter lärarbristen att öka och enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behövs det rekryteras 187 000 nya lärare fram till 2031.

Men Mats Larsson, skolchef i Trosa kommun, är mycket nöjd inför skolstarten.

– Full bemanning har man aldrig, men vi har en hög bemanning historiskt och i relation till landet i övrigt. Vi är inne i en period där Sverige har en utmanade stor lärarbrist vilket naturligtvis påverkar även oss, säger han.

Runt tio nya lärare och lika många assistenter har inför skolstarten nyanställts av kommunen, varav ett fåtal som inte har rätt behörighet vilka läser in behörigheten på högskolan och samtidigt arbetar på skolan.

– Det här är en bit i det nya, med tanke att vi har det här trycket på oss som arbetsgivare. Som det ser ut på lärarsidan så gör vi andra lösningar för att personer ska ha det lättare att bli behöriga, säger Mats Larsson.

I ett av klassrummen har lärarna Sanna Kemppinen, Sara Burman Svantesson, Joakim Bergström, Anna Brantås och Pontus Thedvall samlats för att gå igenom schemat för årskurs tre inför skolstarten.

De menar att det är för få som utbildar sig till lärare och att läraryrket har haft ett oförskämt dåligt rykte med låga löner. Men lönerna har blivit bättre och statusen på yrket har höjts, tycker de.

– Nu har man förstalärare så att man har möjlighet att öka sin lön med femtusen per månad. Så det går att göra karriär i yrket mer än vad man kunde göra förut. Ingångslönen är nu mycket högre än vad den var för tio år sedan, säger Anna Brantås.

Stress och för mycket administration är det negativa med läraryrket, tycker de och önskar att det skulle finnas mer tid för eleverna.

– Många tycker att det är för stressigt, det är en ständig stress som flåsar en i nacken, säger Anna Brantås.

Kollegan Sara Burman flikar in att yrket däremot ger mycket kärlek från barnen.

– Det är otroligt roligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om