– Men i övrigt har jag nog ingen kommentar. Jag kan konstatera att vi följer de avtal vi har och de är upphandlade enligt LOU.
Vilka jobb - utöver Trotabs rena drift- och underhållningsinsatser - som miljonfaktureringen rör sig om, vill Haglund inte säga något om.
– Jag tänker inte ge mig in i det, jag konstaterar att vi följer de avtal vi har. I avtalet finns det en fast och en rörlig del, och det följer vi.
De siffrorna som SN redogör för, visar att det kvarstår runt 50 miljoner kronor som vi inte vet var de redovisas och på vilka grunder.
– Vi är ett privat företag, jag kommer inte att redogöra dem, vem vi fakturerar eller hur vi fakturerar. Det är en sak mellan oss och vår kund, i det här fallet Trosa kommun, säger Niklas Haglund.
SN har tittat på en mängd fakturor för ett så kallat investeringsobjekt, som rör bland annat nya gång- och cykelvägar, där Trotab mellan 2011 och 2014 gjort jobb för runt 6 miljoner kronor.
Är de jobben att klassa som rörliga kostnader då, enligt avtalet?
– Det är en rörlig del. Och som exempel är snöröjning en rörlig del också.
Likt kommunens tekniske chef, vill vd Niklas Haglund hänvisa till att det finns ett förfrågningsunderlag och att det är det som avtalet baseras på.
– Men allting i förfrågningsunderlaget står inte i avtalet. Det är reglerat i AB och ABT (de Allmänna Bestämmelserna, reds anm.) för vilken ordning man ska tolka de handlingar som finns i en upphandling. Det är inte unikt för Trosa kommun. Det finns en tågordning för vilken ordning som de här gäller, det är så LOU fungerar.