Vattenprover och fiskmätning ska visa hur illa det är med Ytterviken

Det sumpfärgade vattnet i Ytterviken har nu undersökts enligt konstens alla regler. Ett provfiske enligt standardiserad metod har genomförts och snart sammanställs resultaten.

Foto: Fotograf saknas!

Trosa2015-09-15 14:49

I somras berättade SN om grannarna som startat en miljöförening i Ytterviken för att råda bot på det allt sämre vattnet i viken. Vattnet är både brunt och luktar illa, vilket sannolikt beror på övergödning i form av ammonium och fosfater från framförallt jordbruket. Planen var att undersöka vattnets kvalitet och ta sedimentprover från sjöbotten, samt genomföra ett provfiske, för att se hur fiskarna påverkas av övergödningen. Nu har föreningen tagit ett steg framåt och under tre dagar i slutet på augusti genomfördes en mycket grundlig undersökning då viken provfiskades och det togs vatten- och planktonprover. Biologen Hans Ring ledde arbetet som genomfördes med hjälp av 14 elever från natur- och faunavårdslinjen på Klarälvdalens folkhögskola.

– Det var en höjdare! De kom söndag kväll och jobbade hela måndagen och tisdagen. Vi avslutade det hela med rökt abborre och ugnskokt strömming i ett stort partytält, berättar Eva Lundbäck, Yttervikens miljöförening, som var med under hela arbetet.

Provfisket genomfördes enligt standardiserad metod med fiskenät som har olika storlekar på maskorna.

– Det här görs för att man ska kunna fånga olika åldersklasser av fisk. Vi artbestämmer och väger och mäter fiskarna och åldersklassar dem efter storlek. Man räknar också årsringar på gällock och fjäll, berättar Hans Ring.

Nu går arbetet vidare med att sammanställa och analysera resultaten av provfisket. En rapport förväntas vara klar i slutet på september. Men resultaten från vatten- och planktonproverna är redan klara och sammanställda i en rapport. Ph-värdena på vattnet var neutrala och ammonium visade låga värden, men proven på fosfatfosfor visade en stor skillnad på mätplatsen i vattnet i viken och åmynningen.

– Proverna togs dagen efter regnet och visade ungefär tio gånger mer fosfor i åmynningen än vid bryggan. Det visar att det blir ett skapligt läckage av fosfor från jordbruket till havet vid regn. Ett läckage som skulle kunna stoppas med enkla metoder, säger Hans Ring.

Eftersom det här är den första undersökning som görs finns inget att jämföra med och Hans Ring betonar att det är viktigt att göra ytterligare mikrobiologiska mätningar och prover på plankton under flera tillfällen under året.

– Det här är en start. Man bör följa upp under de olika algernas blomningsperioder för att få indikationer på om något fallerar, säger Hans Ring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om