Zonta tar initiativ för civilkurage i hemmet

Vad gör du om du misstänker våld hos grannen? Trosa Zontaklubb har nu samlat Trosas hyresvärdar för en föreläsning med föreningen Huskurage. Målet är en handlingsplan mot våld i hemmet.

Annika Jenefors, president i Trosa Zontaklubb hoppas att Huskurage ska få grannar att våga agera mot våld i hemmet.

Annika Jenefors, president i Trosa Zontaklubb hoppas att Huskurage ska få grannar att våga agera mot våld i hemmet.

Foto: Fotograf saknas!

Trosa2018-03-22 20:30

Den ideella föreningen Huskurage har som mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera. Den 25 april kommer Peter Svensson, en av föreningens grundare och föreläser på Kvarnen för inbjudna fastighetsägare, polisen och kommunanställda om ämnet. Initiativtagare till träffen är Trosa Zontaklubb.

– Vi vill medverka till trygghet i hemmet och motverka hot och våld. När vi fick veta om att organisationen Huskurage fanns tog vi kontakt med de fyra stora fastighetsägarna i kommunen, Länsstyrelsen och Trosa kommun. Alla är positiva och stödjer oss i det här, säger Annika Jenefors, president i Trosa Zontaklubb.

Är svenskar generellt för rädda för att lägga sig i?

– Jag tror vi respekterar människors integritet väldigt högt och det blir till nackdel för de utsatta när det gäller våld i hemmet. Det är väldigt förebyggande att förstå att grannarna hör vad man gör och säger ifrån.

Träffen är första steget i en handlingsplan för att öka civilkurage i hemmet.

– Det är en överenskommelse, nu inför vi det här. Värdarna kommer att anslå handlingsplanen i porten och vissa kommer att skicka ut nyhetsbrev till sina hyresgäster, säger Annika Jenefors.

Hon hoppas att mötet blir ett startskott för ett större engagemang.

– Vi som är medlemmar i Trosa Zontaklubb är alla ambassadörer för Huskurage och berättar gärna.

Föreningen skriver själva på sin hemsida att de hoppas att Huskurage ska bli en folkrörelse och en norm.

"Huskurage är gratis – men det kan kosta liv att inte agera."

Våld i nära relationer

Under 2017 anmäldes omkring 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret. 200 000 barn i Sverige lever i familjer där våld dagligen förekommer i hemmet. Varje år dödas över tjugo personer av våld i nära relation, majoriteten är kvinnor men även barn och män dödas av närstående.

Källa: BRÅ och Rädda Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om