Trosa skörde- och hantverksmarknad brukar locka tusentals besökare. Under söndagen var det dags igen och även i år blev det en välbesökt tillställning. Drygt 80 stånd hade dukats upp, med allt från broderier och udda regnhattar, till diverse korvar och olika sorters sylt.

– Det är nog sjätte-sjunde året som vi är här, det här är en kvalitetsmarknad. Det rullar på bra i dag. Rökt kött och korvar är populärt och allt är egentillverkat, säger Clas och Anita Stein från Östergötland.

Marknaden har arrangerats i över 20 år och är av traditionellt snitt, såtillvida att den följer gamla seder och traditioner. När det var dags att skörda årets frukt och grönsaker så erbjöds förr om åren försäljning av produkterna.

Artikelbild

Hattmakaren Eva Sääf.

Majsmakaren Lars Fredriksson kom lastad med flera hundra kilo majs från Klippinge gård vid Stallarholmen.

– Vi kom nog hit med cirka 400 kilo och kommer nog att sälja slut på det allra mesta, säger han.

Eva Sääf och Gladihatten var på plats och sålde sina egentillverkade regnsydvästar. En enda vattentät skapelse tar sin beskärda tid att klippa till och sy ihop.

– En hatt kan ta nästan en dag att göra. Vissa påpekar att hattarna är för dyra (300), men med tanke på vilket hantverk det är så är det väl inte så farligt, säger Eva Sääf som även lyckades sälja en regnhatt till SN:s marknadsreporter.

Artikelbild

Trosas årliga skörde- och hantverksmarknad blev en välbesökt tillställning.

Trots att regnet lyste med sin frånvaro och de flesta handlare sålde bra var det inte alla som var helt nöjda.

– Affärerna hade kunnat gå bättre, det verkar inte riktigt finnas intresse för hantverk. Sedan känner vi oss lite ihopklämda här också. Tidigare år har det fungerat bättre när även läget var bättre så det spelar nog roll var man sitter, säger två kvinnor som bland annat sålde sockor.

Artikelbild

"Alva letar efter godis, men själv är jag ute efter honung. Jag har handlat en honung, men måste nog prova fler sorter", säger besökaren Alexander.

Folkmusikgruppen Pivo fanns också på plats och gruppens medlemmar promenerade runt på marknaden och framförde äldre sörmländsk folkmusik. Många besökare köpte snask.

– Alva letar efter godis, men själv är jag ute efter honung. Jag har handlat en honung, men måste nog prova fler sorter, säger besökaren Alexander.