Larmet om branden kom in till räddningstjänsten strax efter klockan sju på fredagsmorgonen, sedan en granne slagit larm. Tolv brandmän från Trosa och Nyköping arbetade med att släcka branden.

– Det är en tvåplansvilla och hela byggnaden är rökfylld. Det ska ha börjat brinna i en bastu nere i källaren, sa Henry Linnsén, räddningschef i beredskap, strax före klockan åtta på morgonen.

Artikelbild

| Räddningstjänsten på plats efter att det börjat brinna i en villakällare i Västerljung utanför Trosa.

Ingen person befann sig i huset, som nyligen sålts till nya ägare.

Tack vare att räddningstjänsten snabbt kom på plats kunde byggnaden räddas. Enligt räddningstjänsten var branden bara några minuter ifrån att gå igenom taket från källaren upp till övervåningen. Brandmännen rev upp innerväggar för att komma fram till betongen och leta upp och släcka glödbränder. De fick också ta bort brända brädor samt en brandskadad bastudörr.

Andreas Blomqvist, insatsledare på brandplatsen, var mycket nöjd med sina medarbetare.
– Bra jobbat av de första rökdykarna som lyckades få en rökfri miljö, hitta bastun och börja med att bekämpa elden, sa han.

Andreas Blomquist uppger att hela villan rökskadats. Vid niotiden var branden under kontroll och räddningstjänsten gjorde sig beredd för att lämna över till fastighetsägaren.
– Vi kommer vara kvar någon halvtimme till och gå med värmekameror och kika så att vi verkligen släckt allt, sa Andreas Blomquist.

Artikelbild

| Andreas Blomquist, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Polisen kommer upprätta en anmälan om brand utan misstanke om brott.