När salsadansarna Yessica Diana och Hussein Nihrane tog tempen på salsasuget i Trosa visade det sig att febern är hög. På drop-in klassen i november kom drygt femtio danssugna personer till Trosa fritidsgård.

– Det var tur att vi var fyra danslärare på plats! Jag hade ingen aning om vilken nivå det fanns i Trosa. Men vi fick direkt göra två grupper, en för nybörjare och en fortsättningsgrupp, berättar Yessica.

Hon är nybliven Trosabo och vill kunna dansa på hemmaplan, därför gjorde hon en första öppen träning för att pejla intresset. Tillsammans med tre andra salsalärare, Hussein, Omar Ahmedin och Sylwi la Terra har hon nu startat salsacommunityn TroSALSA, som även finns på Facebook. Förutom dansträningarna på söndagseftermiddagar i Trosa fritidsgård, kommer det även att finnas möjlighet att öva sina kunskaper under friare former varannan tisdagskväll.

Artikelbild

Salsa är en social dans. Yessica Diana och Hussein Nihrane bjuder upp Trosaborna till dansglädje.

– Salsa är en social dans och går man kurs vill man ju använda det. Vi har ett samarbete med restaurang Ankaret att få använda ett av deras rum, jag kommer att spela som DJ och finnas där för att dansa. Restaurangen kommer även att göra någon servering på salsatemat, säger Yessica Diana.

Kurserna är öppna för alla som vill dansa och det går bra att komma ensam, eftersom man roterar danspartners.

– Generellt upplever jag att salsa ger gemenskap. Alla åldrar dansar med alla, det spelar ingen roll om man är noll eller hundra år. Vi har nu även fångat upp några av de erfarna salsadansarna i Trosa som ska fungerar som "taxidansare" med nybörjarna, säger Yessica.

Det finns flera olika stilar inom salsan och den som ska svänga Trosa är kubansk. Skillnaden mellan kubansk salsa och andra former är musiken och en friare känsla.

Artikelbild

Yessica Diana och Hussein Nihrane har dansat salsa tillsammans i drygt tio år. – Jag ville ha den bästa till kurserna i Trosa, säger Trosabon Yessica.

– Det finns grundsteg men inte en massa regler. Det handlar inte om att räkna steg utan om att utgå från känslan. Den enda regeln är att man trampar runt varandra hela tiden, säger Hussein.

– Grundstegen är bara en hjälp för att komma in i salsan. Jag tror att alla kan dansa, säger Yessica.

Artikelbild

Yessica Diana och Hussein Nihrane vill att alla ska känna sig välkomna i salscommunityn TroSALSA och har både nybörjar- och fortsättningsgrupp. – Jag blev förvånad över nivån på salsan i Trosa, säger Yessica Diana.

Hussein Nihrane började dansa salsa år 2000, på en kurs för sin bror som bor i Danmark.

– Jag blev kär direkt! Det var musiken som gjorde det, den är grunden för dansen. Att lyssna på musiken är alltid viktigast. Kubansk salsa har allt, den innehåller även andra musikstilar som reggaeton och rumba.

Artikelbild

Hussein Nihrane och Yessica Diana släpper loss i en salsa. Enda regeln i kubansk salsa är att dansparet trampar runt varandra.

Både Yessica och Hussein tycker att det överlag saknas salsaklubbar.

– De enda som finns häromkring är i Stockholm och det är långt att åka, säger Yessica.

Artikelbild

Yessica Diana och Hussein Nihrane älskar båda den kubanska salsan. – Det viktigaste är att lyssna på musiken, säger Hussein.

Hon hoppas att det som nu startar upp kan växa. Om Trosaborna så vill även till sommarkurser och event.

– Hussein är inte bara dansare, jag tycker att han även är Sveriges bästa salsa DJ. Som DJ Liber har han bland annat salsaevent utomhus på Horntorgsstrand och då kommer flera hundra för att dansa. Vi tänkte att här kunde det vara fint att ha salsa i hamnen. Tänk att komma som turist och kliva av sin båt direkt in i salsan!