Björn Folkesson blickar ut över parkeringen och minigolfbanan.

– Jag väntar på ett gäng tyskar från Bayern. De från Bayern är alltid våra sista sommargäster.

Björn Folkesson driver sedan ca 22 år Trosa camping och havsbad – som upplevt en kanonsommar.

Artikelbild

Runt mitten av augusti börjar Trosa camping och havsbad tömmas på gäster. Björn Folkesson som driver anläggningen menar att man haft en av sina allra bästa somrar någonsin. Denna augustidag, när badvattnet visar 18 grader, inväntar han ett gäng tyskar från Bayern.

– Även om sommaren inte varit så varm har vi haft väldigt bra beläggning, faktiskt en av de bästa någonsin. Som vanligt har vi haft mycket tyskar, men även fler norrlänningar än normalt.

I sommar har besökare och turister från när och fjärran ätit, druckit, åkt båt, roat sig och bott i Trosa kommun. Har inte skärgårdsturer, krogar och restauranger lockat så har man hojat fram på cykelleder eller vandrat längs Sörmlandsleden. Nu börjar det bli dags att summera turistsäsongen i Trosa kommun.

– Det är ju lite tidigt än och vi har inte hunnit ringa runt till exempelvis hotell eller fått någon besöksstatistik. Men känslan är att det varit lite lugnare inne på turistbyrån. Men däremot fullt ös på webben, där vi marknadsför Trosa, säger Malin Karlsson, turistchef i Trosa.

– Ett nytt inslag i sommar var den grå boden i hamnen bakom scenen. Där hade vi personal som lånade ut en del sportartiklar och delade ut kartor och broschyrer. Det blev väldigt uppskattat.

Artikelbild

Under förra årets turistsäsong besökte 5 500 båtar Trosa, berättar hamnfogden Lasse Eklund.

Vad efterfrågar turister mest?

– Skärgårdsturer, flottfärder och dagliga evenemang, som konserter och guidningar. Allt som ger ett mervärde är populärt i Trosa.

Artikelbild

Minigolfen vid Trosa camping och havsbad är populär.

Dessvärre uteblev dock de traditionsenliga och populära flottfärderna mellan Vagnhärad och Trosa denna sommar på grund av för låga vattennivåer i Trosaån. De har annars genomförts sedan 2010.

Hamnfogden Lasse Eklund berättar att det varit full fart i hamnområdet, efter en något trög inledning.

– Innan midsommar var det lite lugnare än tidigare. Det man märkt av är att det kanske inte varit lika mycket turister och rörelse ute på stan som förra året. Däremot har det varit mycket folk i hamnen och caféet hela tiden.

Under turistsäsongen förra året besökte 5 500 båtar Trosa.

– Det var en kanonsommar då och i år har det ju varit lite kallare och blåsigare. Men i slutänden får vi nog ungefär lika många besökare som förra året, tippar Lasse Eklund.

I framtiden skulle han gärna se vissa förändringar för att förlänga turistsäsongen i Trosa.

– Det som är synd och som många turister påtalar till mig här nere är att många restauranger slår igen redan i mitten av augusti. Folk anser att det borde vara öppet lite längre här, då skulle också turisterna fortsätta komma hit.