Facket om Lövsta: "Generell bestraffning"

Det var förhastat att stänga Lövsta. Det menar fackordföranden, efter att polisutredningen lagts ned.

Lövsta ungdomshem.

Lövsta ungdomshem.

Foto: KGZ Fougstedt

Vagnhärad2019-10-09 14:26

Förra veckan rapporterade tidningen att polisutredningen mot Lövstavikarien som misstänktes för våldtäkt mot barn hade lagts ner. För Mikael Bergkvist, ordförande i klubb Seko Sis, är det ett tecken på att ledningen agerade förhastat när man stängde Lövsta.

– Vi anser att man i stället för att ta tag i problemet har utövat en form av generell bestraffning. Man ska inte sticka under stol med att det varit problem på Lövsta. Det är också något vi flaggade för länge, men då var man inte intresserad från myndighetens sida. 

När SiS, Statens institutionsstyrelse, valde att stänga Lövsta kort efter att polisanmälan om våldtäkt mot barn hade gjorts, hette det att skälet bakom stängningen var personalbrist.

– Det köper vi inte. Man har problem att rekrytera folk i hela myndigheten, och man löser inte det genom att stänga, omplacera personalen och sedan försöka rekrytera och öppna igen.

Drygt 80 personer jobbade på Lövsta. Ungefär en fjärdedel har slutat och resten har omplacerats.

– Att den här saken polisanmäldes och utreddes utanför Lövsta är bra, det är en myndighet som ska vara transparent och tåla granskning. Men ledningens agerande efter polisanmälan har drabbat inte bara personalen, utan tvångsvården i hela Sverige, säger Bergkvist, och fortsätter:

–  När Lövsta stängdes blev det överbelagt på andra institutioner med allt vad det innebär av arbetsmiljöproblem och inverkan på vården. När nu utredningen har gjorts är det med en bitter eftersmak jag tittar på hur ledningen handlade. 

Karta: Lövsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!