Trosas första ungdomsfestival 1.5.6. blev ingen publiksuccé förra helgen när regnet långa stunder vräkte ner. Dessutom utbröt slagsmål på lördagskvällen varpå polis och ambulans fick rycka ut. Arrangörerna valde då att stänga festivalen några timmar tidigare. Polisen berättar nu att upprinnelsen till tumultet var att en tonårig pojke inte blev insläppt av ordningsvakterna på den drogfria festivalen, vid cirkusplatsen.

– Pojken var påverkad och blev aggressiv både verbalt och fysiskt när han inte släpptes in. Han bet människor runt omkring sig och gav sig bland annat på ordningsvakter och fältassistenter, säger Markus Kron, stationsbefäl vid Nyköpingspolisen och i tjänst den aktuella kvällen.

Hur svåra skador tonåringen tillfogade personerna är oklart. Polisen vill inte uppge var han kommer ifrån, eller finns nu.

– I sådana fall måste jag prata med förundersökningsledaren. Det finns misstanke om både alkohol- och framför allt även narkotikabrott och det upprättades anmälan om våld mot tjänsteman. Exakt vilka preparat det handlar om får provsvaren utvisa.

Var ni delaktiga i beslutet att stänga tidigare?

– Nej. Den hade polisen inget att göra med. Arrangörerna tog det beslutet, säger Markus Kron.

Tidigare i veckan sade Anneli Bradley, fritidsgårdschef/enhetschef hos arrangerande fritidsgårdarna i Trosa kommun, till SN:

– När det började bli oroligt även bland de som fanns kvar inne på området valde vi att stänga, för att undvika ytterligare incidenter.

Succén uteblev, men festival 1.5.6. lär återkomma.

– Det var första gången vi testade det här nu och det tar sin tid innan det växer och blir större. Vi känner att det är ett bra koncept att ha innan skolan börjar, för att ge ungdomar ett alternativ, menar Anneli Bradley.