Trosametet har anordnast sedan tidigt 90-tal och är en uppskattade familjefest vars deltagarantal ökat från tjugo barn vid starten till över hundra deltagare per år. För två år sedan sattes deltagarrekordet med 147 barn. I år var siffran något lägre med 115 deltagare.

Vid klockan 10 gick starten och alla deltagare försågs med gratis fiskeutrustning innan de ivrigt placerade ut sig vid gästhamnen.

– Metet är en bra grej att samlas runt, det är något alla nappar på, flickor som pojkar främst brukar deltagarna vara i åldrarna 8-13 år. Det är fantastiskt att få fram en sådan här aktivitet bland barnen, säger Percy.

Artikelbild

| Hedda Li lyckade få upp mest på kroken i barnklassen. 2273 gram. På andra plats kom Alexander Balen med 1937 gram. På tredje plats kom Lucas Lövstrand med 1805 gram.

Såg du någon få upp en fisk?

– Nej, nej det har jag inte tid med, det är fullt upp med att ta bort krokar från kläder och hjälpa till med spön som gått av. För något år sedan var det en unge som fick en krok i fingret, han skrek som en brandbil, men jag har ju rutin på sånt där, säger Percy och avslöjar att han alltid har en avbitartång i fickan.

I Trosametet deltar även vuxna även om barnens fiske prioriteras.

– De vuxna vet vad som gäller, de får sitta längs ån. I år drog totalsegraren i herrklassen upp sammanlagt 31,5 kilo mört och annan vitfisk och i damklassen var resultatet 18 kilo.

Vad gör ni med fångsten?

– Den hamnar i återvinningen och blir till biogas.

Kör ni Trosametet nästa år igen?

– Ja det är lika säkert som att solen går upp.