– Jag var nere i lördags kväll och kollade till våra båtar, min och min granne Magnus båt. På söndagen gick jag ner igen efter att ha läst ett inlägg på Facebook om att någon i närheten blivit av med en motor. Då såg jag att de varit på Magnus båt. Jag pratade sedan med en kvinna som bor här i närheten, borta vid Skärgårdsängen. Hon hade varit ute med hunden vid tretiden på natten och tyckte att hon hade hört en båt.

Det är Torgny Steen som berättar om helgens händelser, SN står med honom och hans granne Magnus Wahren vid deras båtar som ligger i vid en privat brygga mellan Karsborgsbryggan och Skärgårdsängen. Vi går längs med bryggen vid Skärgårdsängen när Torgny Steen pekar på en av båtarna.

– Den killen älskar sin båt. Han skulle aldrig lämna den så, säger Torgny Steen. Det är helt självklart att de varit på den båten också. Motorn har de inte tagit. Tjuvarna har bara tagit motorer av märkena Suzuki och Yamaha.

Artikelbild

Torgny Steen och hans granne Magnus Wahren framför sina egna båtar som ligger i vid en privat brygga mellan Karsborgsbryggan och Skärgårdsängen. Under helgen har flera stölder drabbat området.

Magnus Wahrén berättar om helgens händelse i klippet ovan.

Hos polisens presstjänst bekräftar man att man tagit emot anmälningar om stulna motorer.

– Jag ser att tre anmälningar har inkommit från Trosa kommun i helgen. Två handlar om stulna Suzukimotorer och en handlar om ett stulet båtkapell, berättar Björn Öberg hos polisen. Hos polisen menar man att det är svårt att skydda sina båtar från stölder. De åtgärder som Björn Öberg pekar på är att märka med DNA, att sätta gps på utrustning och grannsamverkan.

– Det är helt oacceptabelt att tullen inte har samma rätt som polisen att stoppa tjuvarna, menar Magnus Wahren. Det sammanlagda värdet är högt på det som stulits. Flera av de stulna motorerna är värda 50 000 kronor. Men ändå får de inte ta fast dem om de ser dem.

Artikelbild

Stölderna har drabbat flera båtägare längs med kustbandet i Trosa. Det är motorer och annan utrustning som har försvunnit från båtarna.

Han har också sett att i Norge hade man samma problem för några år sedan. Då tog polisen och andra myndigheter krafttag och sedan dess har det fungerat där. Han är dock inte nöjd med polisen heller.

– Den här typen av stölder är helt nedprioriterat. Jag ringde och skulle få vänta en timme. Jag vet ju att man inte kommer att titta på det eftersom man vet att motorerna antagligen är långt härifrån innan vi ens vaknat. Och, avslutar han, problemet är ju nu att många kommer att köpa nya motorer. Om en månad kommer de att vara på plats och då är risken rätt stor för en ny stöldturné.