S och MP var de partier som tappade flest röster i Trosa kommun och valet till kommunfullmäktige. Därmed är tendensen densamma som i riket. I Trosa backar Socialdemokraterna från 25,9 procent till 22,7 och tappar därmed ett mandat i fullmäktige.

– I dag hade det väl kunnat kännas lite bättre. Det är bara att konstatera att vi hade hoppats på lite mer i kommunvalet, så är det ju, säger Magnus Johansson, ordförande och förstanamn på S kommunlista.

I december förra året gick S mångåriga oppositionsråd Ann-sofie Soleby-Eriksson ut med att hon inte kommer att kandidera inför nästa års val och att Magnus Johansson tar över. Det kan till viss del ha spelat in.

Artikelbild

| Magnus Johansson, ordförande och förstanamn på S kommunlista i Trosa.

– Det är jättesvårt att säga varför det gick som det gjorde, det är lätt att tro att det följder rikstrenden. Men sedan kan det även vara att så folk i Trosa inte har lärt känna mig. Jag hade nio månader på mig och det är klart att det är en risk med att byta kandidat så pass tätt inpå ett val.

– Men så är politiken och det är bara att gilla läget, ladda om och gratulera Daniel (Portnoff) till valvinsten, säger Magnus Johansson.

MP fick tre procent färre röster vid detta val och tappar också ett mandat i fullmäktige. Men gruppledaren Maria Arman är inte allt för nedslagen.

– Vi backar faktiskt mindre här än på riks- och regionplanet så ser man på det sättet så tycker jag ändå att vi hänger kvar rätt så bra.

En hel del tidigare MP-röster lär istället ha hamnat hos V, ett parti som nu får ytterligare ett fullmäktigemandat (två).

– En tolkning kan vara att vi tappat till Vänstern men det tycker jag ändå är ok eftersom vi lokalt har haft bra samarbete med just dem, säger Maria Arman.

Hon och Magnus Johansson är besvikna på sina partiers relativt skrala valresultat. Båda menar att inte mycket kommer förändras på Trosas politiska karta.

– Det händer inte så mycket. Moderatarena har en väldig majoritet här och uppenbarligen tycker folk att det fungerar bra. Nu fick ju SD ingen vågmästarroll i kommunen så det hade kunnat vara värre. Jag har suttit i opposition i åtta år och får sitta i fyra till nu, säger Maria Arman.