Brevlådor söndersprängda av smällare. Det är en form av vandalisering som kan drabba husägare under nyårsnatten. SN rapporterade förra året om en familj i Vagnhärad som råkade ut för just detta och det var knappast första gången det hände i Trosa kommun.
I övrigt var den förra nyårsnatten lugn i Trosa, Vagnhärad och Västerljung. Kommunen hade infört nya regler om att fyrverkerier och smällare bara får avfyras mellan tre på nyårsaftons eftermiddag och två på nyårsdagens morgon i tätorterna. De reglerna gäller även i år.
– Det är mänskligt att man ska få fira av lite rakteter, men det är begränsat tidsmässigt och det infördes förra året, säger Björn Wieslander, mark- och exploateringschef i Trosa kommun.
De kommentarer som Trosa kommun tidigare fått in i samband med nyårsafton och användandet av fyrverkerier har många gånger rört det faktum att hundar ofta blir rädda av alla smällare.
– Det är standard att få in sådana klagomål från hundägare, och det är klart att man har tagit hänsyn till det när tidsbegränsningen sattes, säger Wieslander.
Även i Gnesta infördes nya regler för fyrverkerier under 2013.
– Det var hög tid att se över regelverket, säger Nils-Erik Selin, kommunchef i Gnesta kommun.
Och precis som i Trosa infördes begränsningar för under vilka tider det är tillåtet att skjuta raketer och smällare i kommunens tätorter.
– Folk upplevde att fyrverkerierna var störande, dels i allmänhet, dels var de bekymrade för sina husdjur.
Efter ett medborgarförslag från en kommuninvånare sågs alltså reglerna över och sedan ett och ett halvt år tillbaka får fyrverkerier och andra pyrotekniska varor bara användas mellan klockan fem på nyårsafton och klockan tre på nyårsdagens morgon i Gnesta kommun. Samma tider gäller vid två andra tillfällen under året (se faktaruta).
Enligt Nils-Erik Selin fungerade det bra förra året, då reglerna var nya.
– Jag har inte fått några synpunkter på att det gått snett, varken från polisen eller från någon annan.