Förra läsåret var det första någonsin med skolplikt i förskoleklass, även om de allra flesta barn gick i "nollan" även innan det blev obligatoriskt. Med skolplikten kom även nya riktlinjer för verksamheten, bland annat kring hur många timmars undervisning den ska innehålla: minst tre och som mest sex timmar per dag.
Och det finns stora skillnader mellan olika skolor och kommuner, något som Lärarnas tidning rapporterade om nyligen. I Nyköping får eleverna i förskoleklass 3,5 timmars pedagogisk verksamhet per dag, men i grannkommunen Norrköping är dagarna fem timmar långa.
På Kyrkskolan i Trosa börjar skoldagen för eleverna i förskoleklass klockan 8.15, och slutar 12.15. Det blir alltså fyra timmars verksamhet per dag, med lunchen inräknad.
– Enligt skollagen ska det vara 525 timmar per termin, och vi har lite mer än så. Det är främst för att vi ska hinna äta under den tiden, det finns en pedagogisk vinst i att barnen lär sig äta i matsalen, säger Taina de Mander, rektor på Kyrkskolan.
Där skoldagen tar slut tar fritidshemmet vid då de allra flesta eleverna är inskrivna på fritids. Taina de Mander slår gärna ett slag för fritidsverksamheten.
– I dag är det undervisning på fritidshemmen också. Dessutom lär sig barnen väldigt mycket i leken, man måste ha en balans under skoldagen, säger hon.
Enligt en ny forskningsstudie, som har utgått från skolreformer i Sverige under 1900-talet, kan längre terminer och dagar få stora konsekvenser för barns lärande, särskilt i unga år.
– Det här är tid som vi i Sverige skulle kunna nyttja för att förbättra barnens kognitiva färdigheter och som kan få långsiktiga effekter, säger Therese Nilsson, en av forskarna bakom studien, till Lärarnas tidning.
I Gnesta pågår skoldagen från 8.15 till klockan 13 för barnen i förskoleklass, alltså strax under fem timmar per dag. Så såg det ut även innan skolplikten infördes i fjol.
– Vi har egentligen bara fortsatt som vi hade tidigare. Sen är det såklart möjligt att vi tittar över det, det måste man göra med jämna mellanrum, säger Bengt Greiff, planeringschef för skolan i Gnesta, och fortsätter:
– Jag vet att vi går ganska långt utöver lagkraven, men vi tycker att det är värt att satsa några timmar extra. Förskoleklassen är en viktig brygga mellan förskola och skola.