Samarbetet mellan Solbacka integrationscenter och Stensunds folkhögskola startade upp den 7 november. I dagsläget deltar 19 elever från boendet och andra asylboenden i Nyköping och Oxelösund. De kommer från Syrien, Iran, Irak, Afghanistan och Eritrea.
– Vi har delat upp det i två grupper, en som är mer avancerad för de som har studievana och en mer på startstadiet, där man får lära sig bokstäver och att ljuda vokalerna. Båda grupperna har fokus på att tala och förstå vardagssvenska, säger Mikael Sandell, biträdande rektor på Stensunds folkhögskola och kursledare.
Han arbetar med svenska för nyanlända för tredje året och tycker sig ha god nytta av sin bakgrund som musiker, då mycket handlar om att lyssna in deltagarna och kunna improvisera.
– Vi utgår till stor del från elevernas behov, deras egna erfarenheter och intressen. Här går vi efter folkhögskolans utbildningsmetoder här och har ingen kursplan vi behöver följa. Det viktigaste är att det är lustfyllt, man lär sig lättare då, säger Mikael Sandell.
Att flera elever efter så kort tid redan pratar ganska bra svenska handlar mycket om att de är inkluderade i ett skolsammanhang där det finns mycket svenskar, tror han.
– Man lär sig lika mycket av att prata i vardagliga situationer. Här på skolan är till exempel chansen ganska stor att de hamnar bredvid en svensktalande i matkön. Då blir det naturligt att börja prata för att fråga vad som är i maten.
Den nuvarande kursen ska fyllas på till 24 elever. Sedan är taket nått på grund av logistiken, två minibussar som kör mellan boende och skola.
– Det är fler som vill vara med än vad vi kan ta emot. Kursen pågår året ut, men vi har även sökt medel för att kunna fortsätta hela 2017, säger Anneli Sahlin, rektor på Stensunds folkhögskola.