För Trosa är det elfte året i rad som de hamnar på tio-i-topp-listan för hela Sverige.
– Det känns såklart jättebra, det är ett idogt arbete att dagligen få det här pianot att spela så bra som möjligt och det är som när man fick betyg i skolan och kan se om man lyckats bra eller mindre bra. Jag är lika glad och stolt över företagen som mina kolleger, säger Jonas Ivervall, näringslivschef på Trosa kommun.
Trosa tappar dock tre placeringar från förra året. Näringslivschef Jonas Ivervall är ändå nöjd.
– I de tjugo topplaceringarna är det små skillnader på decimalen, utom Solna som är bäst som ligger en bra bit över de andra. Tillsammans med företagen är vi väldigt nöjda med ligga kvar på tio-topplistan i flera år, åren innan kom vi från en placering på runt 180.
Trosas framgångsrecept beskriver Ivervall som att vara lyhörd för företagarnas behov, ha en god dialog, och att enas om det man ska jobba mot.
– Mycket har varit i workshopformat, där vi träffar företagare och tar emot synpunkter som vi tar med oss och ser hur vi kan möta de förväntningarna, och sedan återkopplar vi. Den energi företagarna lägger in ska de få tillbaka.
Men viktigast är att inte luta sig tillbaka.
– Vi kan vara nöjda för stunden, men när vi går tillbaka och jobbar ska vi alltid leta efter förbättringsområden.
Gnesta kommun har klättrat i årets ranking, hela 16 platser jämfört med i fjol, och hamnar på plats 42 i Sverige. De är också näst bäst i Sörmland.
– Det känns ju jätteroligt, det är ett härligt kvitto på att dialogen med företagarna är bra och att de är nöjda med det arbete vi gör för att det ska vara bra att driva verksamhet i Gnesta, säger Anna Sandklef, näringslivschef och tillförordnad kommunchef.
Har ni gjort något annorlunda, som gjort att ni klättrat?– Vi jobbar på i enlighet med näringslivsprogrammet som vi antog för ett antal år sedan. Där var företagarna väldigt tydliga med att de vill ha mötesplatser och dialog både sinsemellan och med kommunen. Att vi har lyckats hålla i vår plan är nog det som gjort att det lyckats.