Gula band med text på halades upp från ryggsäcken där några motståndare till nya infarten hade samlats på söndagseftermiddagen. Över fältet och upp i skogen, samma väg som Infart västra Trosa ska gå, skulle de gula snitslarna sättas upp. Tanken var att allmänheten ska se hur infarten ska gå. Och att väcka liv i debatten igen. För enligt motståndarna till beslutet, Vänsterpartiet, orienteringsklubben och Naturskyddsföreningen, är beslutet fattat med ett demokratiskt underskott.

– Vi vill lyfta den här frågan inför valet, säger Gitte Jutvik Guterstam.

LÄS MER:Beslut om ny infart för 155 miljoner kronor.

Artikelbild

Gitte Jutvik Guterstam (V), Anders Runander från orienteringsklubben och Tommy Fogelberg (V) gav sig ut för att sätta upp snitslar i regnet. Målet är att göra planerna på ny infart i Trosa till en valfråga.

Anders Runander från orienteringsklubben hjälpte till att läsa karta och visa var infarten är planerad.

– Här var det förut planerat ett kommunalt naturreservat, säger han och pekar på kartan.

Protesterna gäller även den planerade finansieringen av infarten och de bostäder som planeras längre bort.

– Man bör bygga inifrån och ut. De bostäderna kommer att bli väldigt bilberoende och det är inte klimatsmart, säger Gitte Jutvik Guterstam.

Torleif Malm (V) lägger till att bostäderna gör att hela syftet motverkas.

– Från början gjordes det här för att minska trafikbelastningen på Smäckbron. Men med de nya bostäderna kommer trafiken att öka där, enligt Trafikverkets beräkningar, säger han.