– Det känns inte som ett jätte "down", men jag hade gärna haft 1000 båtar till, säger hamnkaptenen Lars Eklund i Trosa.

Han har räknat ut att omkring 5000 båtar lagt till över natten vid gästhamnen, vilket är en minskning med runt 10 till 15 procent jämfört med förra året.

– Men säsongen är inte över än, så det kan dyka upp fler, säger hamnkaptenen med förra årets septemberboom i åtanke.

Artikelbild

"Jag hade gärna haft 1000 båtar till i hamn", säger hamnkaptenen Lars Eklund om båtsommaren i Trosa.

Den sena värmeböljan hade förlängt båtsommaren 2016 och livet kring hamnens 120 platser.

– Välkomna tillbaka, säger en grupp powerwalkande kvinnor på engelska till ett schweiziskt par som precis hoppat i land med varsin kraftig tamp i hand och förtöjt den massiva båten Fenna.

Therese och Christan Würgler hälsar glatt tillbaka och vänder sedan tillbaka blicken till SN:s reporter.

– Vi känner inte dem, men många känner igen båten, säger paret.

Artikelbild

Therese och Christan Würgler i Trosa hamn för andra sommaren i rad.

Det är andra året i rad som hamngästerna lägger till med deras "sommarstuga" i Trosa. Sedan de köpt båten 2012 har de utforskat olika platser och färdats mellan länder, hav och sjöar runt om i Europa varje sommar. De har bland annat upptäckt laguner, danska öar, Göta kanal och Mecklenburg Lake District.

I år är det hamnen söder om Stockholm som blivit start- och slutpunkten på sommaräventyret i mälaren och skärgården. När de begav sig ut i slutet av maj var de relativt ensamma till sjöss.

Artikelbild

Therese Würgler töjer fast båten i Trosa hamn i augustivärmen innan hon och maken beger sig ut på nästa äventyr igen.

– Många sköt på att göra i ordning båten i maj, och gjorde inte i ordning den förrän i juni på grund av vädret, säger Lars Eklund.

Men Trosa hamns något blygsamma tillströmning under sommaren kan inte bara skyllas på väderleken. Flera gamla stamgäster har berättat för hamnkaptenen att de lämnat båtlivet bakom sig.

Artikelbild

Therese och Christan Würgler på deras båt Fenna.

– De har blivit lite bekvämare och skaffat husbil i stället, säger han.

Under sina 22 år inom sjöräddningen har Lars Eklund även noterat att allt färre personer stannar med båten i skärgården under en längre tid samt att antalet hamnvistelser ofta blir färre men längre.

– Det är en ny trend, säger han.

Under sommaren har såväl båtägare korsat Medelhavet som Stockholms skärgård för att slå knop i Trosa. Flera utländska hamngäster, inklusive Therese och Christan Würgler, planerar även att lämna kvar båten över vintern.

Men innan paret slänger in handduken för den här säsongen ska de ut på ett sista äventyr med flera vänner i släptåg.