Det förbereds mat, korkas upp buteljer, minglas och bjuds på livemusik inne på kooperativet på Lagnö. Då och då kommer vissa ut från sina lägenheter för att prata med nära och kära, eller vänner som anlänt. 50-100 personer är på plats.

– Jag bodde på Lagnö gård när allt började med att jag i SN läste om bostadsrättsföreningen Bovieran i Nyköping och tyckte att det var intressant. På den vägen är det. 2013 bildades föreningen och sedan januari bor det folk här, säger Tin Carleson.

– Att bo så här är något helt nytt för mig. Jag betalade en insats när jag flyttade in för att finansiera detta och betalar 9 800 kronor i hyra för min större lägenhet. Men insatsen kommer man få tillbaka när jag flyttar ut. För de allra minsta lägenheterna ligger den runt 400 000 kronor.

Artikelbild

Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening.

Tanken är att de boende successivt ska komplettera byggnaden med förbättringar. Exempelvis saknas värme. Svårigheterna med att bo så här är att dra jämt hela tiden, menar de flesta SN talar med.

– Det är förstås svårt att komma överens om allting och det har varit en jättestor skapelseprocess, med både roliga och jobbigare delar. Man ska bland annat komma övers organisatoriskt och ekonomiskt, säger Magnus Åberg och tillägger att man har både ensamstående och familjer i boendet.