Antal röstberättigade i Trosa är drygt 10 200 personer. Flest antal röstberättigade finns i valdistriktet Trosa södra, drygt tvåtusen och där Moderaterna fick över 48 procent av rösterna vid senaste valet.

Över 70 partier har till valmyndigheten anmält sitt deltagande i Trosa kommunval, bland annat Skånepartiet, Norrlandspartiet och Final partiet. Men det är bara de etablerade partierna, med något enstaka undantag, som har anmält kandidater.

Vid förra valet, 2014, förtidsröstade drygt 4 200 i Trosa, vilket var 700 fler än valet innan.

I Trosa kan man förtidsrösta i Trosa bibliotek, Västerljungs bibliotek, Vagnhärads bibliotek och Trosa kommunhus. Men det går inte att göra alla dagar fram till valdagen. I Trosa kommunhus går det till exempel att bara förtidsrösta på valdagen.

För att förtidsrösta måste man ha med sig röstkort och giltig id-handling. Om man av oklar anledning tappat röstkortet går det att få ett röstkort utskrivet på Trosa stadsbibliotek.

Om man förtidsröstat, men ångrar sig går det också bra. Men då gäller andra regler för att förtidsrösten ska förklaras som ogiltig.

– Då får man rösta på valdagen i sin vallokal, säger Melissa Bojang, valsamordnare i Trosa kommun.