På måndagsförmiddagen fanns representanter från bland annat Ica Sverige, byggföretag och kommunen på plats vid Trossen för att ta de första symboliska spadtagen för det som kommer att bli nya Ica kvantum i Trosa, intill Trossen. Lokalen kommer ha en butiksyta på cirka 3 300 kvadratmeter – jämfört med dagens cirka 1 500 – och även inhysa Apotek hjärtat. Ica kvantum beräknas kunna slå upp portarna i oktober, november -19.

– Det känns verkligen superspännande. Det här är det första spadtaget och det känns bra att kunna erbjuda Trosaborna en modern, större butik med ett större sortiment och även onlinehandel, säger Icahandlaren Jenni Steiner och tillägger att man kommer att köra vidare på färskvaror och fokusera ännu mer på färdiga måltidslösningar.

Jenni och systern Linda kommer att driva den nya butiken, medan själva fastigheten ägs och förvaltas av Ica fastigheter. Jan Oldebring är etableringsdirektör på Ica Sverige.

Artikelbild

Jan Oldebring är etableringsdirektör på Ica Sverige.

– Det kommer även att bli en drive through-lösning här där man kan beställa det man vill ha hemifrån och sedan åka förbi och plocka upp sina varor, säger han.

Den kommande fastigheten kommer byggas med miljön i åtanke, varpå uppvärmningen blir miljövänligare än nuvarande Trossen.

– Sedan har ju Trosa kommun haft ganska höga krav på utseendet av fastigheten och att den ska passa in i omgivningen estetiskt och inte sticka ut för mycket, säger Jenni Steiner.

Redan nu är arbetet med själva grunden i gång.

Artikelbild

Linda och Jenni Steiner, Icahandlare.

– På torsdag kommer vi att börja påla och då kommer det nog att märkas en del i backen, säger Kent Eriksson, ombud från byggföretaget Uppdragspartner innan även han symboliskt sätter spaden i jorden, eller snarare gruset.

1982 tog Uno Steiner och frun Bibbi över Ica vid Trosa torg och 1993 byggde de Trossen, som nu alltså drivs av döttrarna. Trossen kommer att rivas och förvandlas till parkeringsytor när nya butiken är klar.

– Det känns lite speciellt och inte som att det var så länge sedan Trossen byggdes, säger han.