Många som får en eller flera parkeringsanmärkningar brukar bli irriterade men väljer att betala dem. En tysk pensionär som tidigare i somras besökte Trosa har dock ingen som helst lust med detta. Han menar att han hellre föredrar att avtjäna sitt straff i fängelse, vilket framgår i en lång mejlkonversation med polisen och Trosa kommun.

"För mig som pensionär är pengar ett större problem än tid. Därför ber jag er nu om att få avtjäna mitt straff i fängelse", skriver han bland annat.

Mannen bor i Lübeck och har arbetat som läkare. Varje sommar de senaste åren har han besökt Trosa och denna sommar forslade han även över sin bil. I mejlkonversationer med Trosa kommun och handläggaren på polisens rättsavdelning hävdar mannen att han tidigare haft rätt att parkera vid Baltic varv i hamnen men missade skylten med p-förbud i somras. Resultatet blev tre p-böter på 500 kronor vardera.

Tysken har genomgående en artig och vänlig ton i sina elektroniska brev. Ambitionen har varit att parkeringsböterna skrivs av. Men när mannen insett att detta inte verkar vara aktuellt föredrar han alltså att hamna bakom lås och bom.

"I Tyskland tar det tre dagar att tjäna ihop dessa pengar för en vanlig arbetare. Det (fängelse) blir en ny erfarenhet för mig", skriver mannen och hävdar att han bara är en "gubbe som ville spendera semestern i Trosa utan bekymmer."

Polisen kan dock inte fängsla de (fåtalet) människor som önskar det. Rättsavdelningen i Sörmland svarar mannen att han måste överklaga Trosa kommuns beslut varpå ärendet kan avgöras av tingsrätten.

Turisten har kopplat upp ärendet till Trosas kommunchef Johan Sandlund.

Hur ser du på att turisten föredrar fängelse?

– I Sverige har vi ju inte längre kommunala fängelser. Det är domstolsväsendet och kriminalvården som hanterar det, varför jag inte kan efterkomma den Lübeckske medborgarens önskemål, svarar Johan Sandlund SN.