Internationella barndagen firades med ljus

Över hundra förskolebarn samlades på torget i Vagnhärad för att uppmärksamma den internationella barndagen för barnens rättigheter.

Anna Borup från Väsby förskola hälsar alla förskolebarn välkomna.

Anna Borup från Väsby förskola hälsar alla förskolebarn välkomna.

Foto: Magnus Grimstedt

Vagnhärad2019-11-20 17:50

Tre av Vagnhärads förskolor - Fageräng, Väsby och Hasselbacken - samlades under onsdagen på torget för att tända ljuslyktor och uppmärksamma den Internationella barndagen.

– Förskolebarnen har målat ljuslyktor som vi sedan tänder. Vi har samtalat med barnen om varför vi gör det här. Om barns rättigheter och om att alla barn kanske inte får äta sig mätta. Vi har försökt ta det här med barnens rättigheter ner till förskolebarnens nivå, säger förskolepedagogen Malin Karlsson på Fagerängs förskola.

Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnens rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen.

Anna Borup från Väsby förskola hälsar alla förskolebarn som har samlats på torget välkomna.

– I dag har vi samlats här på torget, vid den här stjärnan, för att tända ljus för att det är dagen för alla barns rättigheter. Den dagen ska vi fira i dag. Alla barn ska ha rätt till kläder, gå i skolan och äta mat, säger Anna Borup.

Alla hundra förskolebarnen skriker ut ett stort ekande JA och avslutar med en gemensam sång om att det finns många människor av varje sort och ingen är precis som jag.

På Fagerängs förskola avdelning Valpen går Olof Engvist.

– Vi har pratat om barnens rättigheter. Det finns barn som inte har någonstans att bo och inte har rättighet att gå till skolan och till doktorn. Alla barn ska ha rätt att ha kläder - det kom jag på nu. Och jag bor hemma, säger han.

Malin Karlsson tänder ljusen för barnens rättigheter i värden.
Malin Karlsson tänder ljusen för barnens rättigheter i värden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!