En hel del kommuninvånare har reagerat på att julpyntningen är betydligt vackrare och mer påkostad i Trosa än Vagnhärad.

"Så j*vla uppenbart att Trosa är Västtyskland och Vagnhärad är Östtyskland". Det är första kommentaren på ett inlägg i den stora Facebookgruppen Forum 0156, där man har diskuterat julbelysningen i kommunen. Under tisdagskvällen gav sig SN:s reporter ut för att undersöka saken, stämmer det verkligen att det är så stor skillnad, svaret är ja. I Trosa har man slagit på stort, träden runt busstorget lyser fantastiskt och i byn finns det hur mycket lampor som helst.

– Det är magiskt, extra trevligt med snön också, säger Tord Ståhl och Inger Mattsson håller med.

I "andrahandsbyn", som Vagnhärad kallades i inlägget, hade man gärna önskat lite mer julbelysning. Runt Vagnhärad centrum finns det lite lampor i träden, där några av lamporna till och med gått sönder. Bland kommentarerna på facebook kan man läsa "Trosa ska alltid ha det finaste!" och i ett mejl till kommunen skriver en Vagnhäradsbo "Träden som är belysta en helt annan belysning än i Trosa plus att 3 träd aldrig har lyst fast det finns belysning i dem men inget har gjorts åt dem? Ingen reparation!".

Vagnhäradsbon Gunilla har också kontaktat Trosa kommun och reagerat på att det "lyser ljuvligt" i Trosa, men inte i Vagnhärad. Förslag till nästa år för vi tillhör väl samma kommun?: Köp in en längre belysning till vår gran (på torget) i Vagnhärad så hela granen lyser och inte bara toppen. Sätt gärna belysning i buskarna på Vagnhärads torg med samma fina vackra belysning som i Trosa.

Anledningen till att julbelysningen inte är utbytt i Vagnhärad menar kommunen är för att träden är nyplanterade och man ville vänta med ny belysning tills de växt klart.

– På Vagnhärads torg flyttades träden i samband med breddningen, vi har därför valt att låta de etablera sig på nytt innan vi ersätter belysningen där eftersom kablarna sitter kvar runt stam och grenar året runt. Vi har återkommande reparationer så de måste bytas snarast men som sagt vill vi se att de etablerar sig ordentligt på nytt, säger Christoffer Eriksson, gatu- och parkingenjör Trosa kommun.