Läckan upptäcktes under tisdagsmorgonen och berör fastigheter mellan Busstorget, Högbergsgatan, Kruthusgatan och Östra Ågatan. Kommunen placerade ut vattentunnor vid Kruthusgatan och Skolparken så att boende kunde förse sig själva med dricksvatten.

En av de som drabbades var krögaren Robin Tasman, som tillsammans med sin familj driver restaurangen Ankaret på Östra Långgatan.

– På grund av vattenläckan fick vi lov att stänga restaurangen. Det går inte att driva en restaurang utan vatten. Så vi missade mellan 80 och 100 lunchgäster, säger Robin Tasman.

Artikelbild

| Grävning efter vattenläckan vid Östra Långgatan.

Kommunen tipsade berörda verksamheter i området att stänga av sina kranar.

Robin Tasman och hans personal fick tömma alla kylar på allt innehål, för att varorna inte skulle förstöras.

– Våra kylar går på vattnet, Så vi fick i all hast tömma alla kylar, så det var tur att vi har några extra kylar som går på el, säger Robin Tasman.

Arbetet med att laga vattenläckan blev klar vid 18-tiden på tisdagskvällen så att alla berörda fastighetsägare fick tillbaka dricksvattnet.

Artikelbild

| Östra Långgatan avstängd på grund av en vattenläcka.

Sex till sju fastigheter blev berörda av att vattenledningsröret gick sönder.

– Det var inte jättemånga som blev berörda av att inte ha något drickvatten, vi kunde stänga av vattnet och mata från flera olika håll. Så vi stängde av några ventiler, så att ett så litet område som möjligt drabbades, säger Björn Gudmundsson VA-ingenjör på Trosa kommun.

Artikelbild

Gropen där vattenledningsröret har lagats, återfylldes under onsdagsmorgonen, så att trafiken åter kunde använda Östra Långgatan för trafik.

På frågan varför det blir vattenläckor svara Björn Gudmundsson:

– Det blir vattenläckor när marken rör på sig och det blir sprickor i rören, det är inget konstigt det är sådant som uppkommer, säger Björn Gudmundsson.

Hittills i år har det varit nio stycken olika vattenläckor i Trosa kommun.

– Så det är väldigt få läckor, förra året hade vi betydligt fler, menar Björn Gudmundsson.

På måndag kommer kommunen att ta sig an en till vattenläcka som har uppstått på gamla busstorget mot Östra Långgatan.

– Vi kommer att stänga av vägen på måndag morgon och den kommer att vara avstängd fram till på tisdag. Det är en liten vattenläcka som sipprar ut i dagvattenröret det är ingenting som märks, säger Björn Gudmundsson.