Det var i tisdags om bilisten körde på ett mufflonfår vid avfarten till Korstöts avfallsanläggning.

– Det är ovanligt. Jag tror aldrig jag sett en sådan anmälan tidigare, säger Mikael Larsson, förundersökningsledare vid Nyköpingspolisen.

Eftersöksjägare kallades ut för att söka efter djuret men lyckades inte hitta det.

Trafikanter är skyldiga att rapportera krock med vilda djur till polisen. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Den som inte polisanmäler en viltolycka riskerar böter.

I Sörmland finns flera lokala populationer av mufflon, den absolut största är i Trosatrakten.

– Där finns flera hundra, säger jaktvårdskonsulent Anders Nilsson på Svenska Jägareförbundet.

Till för något år sedan fanns även en stor grupp mufflon i Bie utanför Katrineholm. Flocken blev så gott som helt utplånad efter att de riksbekanta varghybriderna föddes i området hösten 2017. Även i Sjundaområdet fanns en större grupp mufflon som blev kraftigt decimerad av vargangrepp.

Mufflon är normalt skygga djur som får jagas året runt. Arten är inte inhemsk och anses inte önskvärd i svensk natur.

– Fram till 60-70-talet var det tillåtet att sätta ut mufflon. Idag skulle naturvårdsverket aldrig godkänna en inplantering men det kan säkert förekomma att någon gör det illegalt. Anders Nilsson tror att det finns markägare och jägare som tycker att mufflonfåren är ett trevligt inslag och därför hjälper stammen att överleva, säger Anders Nilsson.