Det var på måndagskvällen som Trosaborna Emilia Nyström och Isaac Lindh var ute med bilen. Paret skulle till affären och handla dricka efter att ha tränat. Men en bit ifrån Tomtaklintskolan uppmärksammade Emilia att det brann för fullt i buskar intill skolan.

– Vi tog vägen förbi Tomtaklint när hon skrek att det brinner ju. Det brann med kanske en meter hög låga och jag parkerade och ringde 112. De ville veta hur det brann och sådana saker, säger Isaac Lindh.

– Jag gick fram till elden, men ville inte gå jättenära. Sedan väntade jag på brandkåren från Trosa.

Artikelbild

| Emilia Nyström, 16, och Isaac Lindh, 20, upptäckte en brand vid Tomtaklintskolan och slog larm.

Emilias pappa Lasse kontaktades också och kom till undsättning. Han lade upp ett Facebookinlägg på ett Trosaforum som fått uppmärksamhet och uppskattning:

"Isaac ringde brandkåren och jag åkte dit och såg att någon idiot har slängt en 20-liters jeepdunk i buskarna och tänt på. Hällde på det vatten jag hade i bilen, det vill säga två stycken två-liters petflaskor och inväntade brandkår. Branden är nu släckt tack vare samtalet med dessa två hjältar."

– Jag trodde väl inte direkt att skolan skulle brinna upp. Men det är tråkigt att folk ska hålla på så här. Det är kanske ungdomar som inte har något att göra, funderar Isaac Lindh.

För bara en vecka sedan ryckte räddningstjänsten ut på en annan brand vid Tomtaklintskolan. Då brann det i en kompost med torrt gräs och räddningstjänsten misstänkte att någon även då satt eld med flit.

– Vi vet ju inte säkert, men det finns ingen annan rimlig orsak till att branden startade, sade Christer Sjögren, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst då.

Nu säger Christer Sjögren:

– En dunk brukar ju inte direkt börja brinna av sig själv. Polisen skulle dit också och se om de kan säkra spår på dunken.