Den senaste tiden har den uppmärksamme noterat att det varit full fart i hamnen med snickare.

– Vi har faktiskt haft en helrenovering här nere och först i dag öppnar vi duschar och toaletter igen. Man har renoverat diskar och toaletter och bytt ytterdörrar. Det var slitet, men nu har lokalerna fått ett riktigt ansiktslyft och vi är fit for fight igen, säger Lasse Eklund, hamnfogde i Trosa gästhamn sedan cirka 12 år.

Han berättar att det varit ett "ganska bra tryck med gäster i vår" och att det även börjar droppa in båtturister till hamnens 120 platser. En hel del av de utländska turisterna har redan sin båt på plats, berättar Lasse och nämner tyskar och schweizare. Dock hoppas Lasse Eklund på att vädrets makter ska vara mer generösa denna sommar. Förra året minskade antalet båtnätter rejält, jämfört med året innan, och hamnfogden skulle gärna haft 1 000 båtar till då.

– Jag hoppas verkligen på en bättre sommar än förra året. Den var den kanske allra sämsta sommaren vad gäller antalet båtar här. Säsongen kom igång först i juli, men många jag träffat var ut på någon tur i maj men sedan blev det inget mer.

Varje båtsäsong kommer även djupet kring gästhamnen och eventuella muddringar på tal. Detta eftersom en hel del båtägare kör fast.

– Det har genomförts en del muddringar. Men Trosaån är ganska ström och för med sig slam och detta bildar en vall här nere som många båtägare fastnar i. De som känner till den här vallen gasar på och kommer förbi.

– Men att det här kunde åtgärdas är ett litet önskemål från min sida, säger Lasse Eklund som under åren noterat att allt färre stannar med båten i skärgården en längre tid och att hamnvistelserna blir färre men längre.

Samtidigt träffar han en hel del gamla stammisar som lämnat båtlivet och satsat på andra bekvämligheter istället.

– De har blivit lite bekvämare och skaffat husbil i stället.