Emanuel Lindberg och Oskar Karlstedt var med sina familjer och badade i samfällighetens pool i Sund, strax utanför Vagnhärad, i onsdags kväll. Det var en skön dag och killarna hängde vid poolkanten när en kvinna sprang fram vevandes med armarna och ropade "he can't swim, he can't swim!".

Först trodde tonåringarna att hon skämtade, för när de vände sig om såg de inget.

– Sen kollade vi en gång till och då såg vi fötterna sticka upp på en person och bubblor kom upp ur vattnet säger Emanuel.

Artikelbild

Emanuel Lindberg, 13, och Oskar Karlstedt, 14, vid poolen där de räddade livet på en man i onsdags.

Det var en hel del folk runt poolen, men ingen märkte vad som hade hänt. Killarna reagerade snabbt och simmade bort för att försöka få upp mannen. Oskar dök ner och fick upp honom från botten och sedan hjälptes de åt och lyckades dra upp honom över poolkanten.

Mannen, som killarna uppfattade var i 25-30 årsåldern, var vid medvetande. Han började hosta upp vatten och kunde snart andas själv tack vare att de fick upp honom så snabbt.

– Man blev ju skakig direkt efteråt och förstod knappt vad som hade hänt, allt gick så fort säger Emanuel.

Båda tycker att händelsen var ganska jobbig och Emanuel beskriver det som mest obehagligt när han såg mannen under vattnet.

Artikelbild

– Då tänkte jag, oj han håller på att drunkna!

Deras gissning är att ingen i mannens sällskap kunde simma och att det var därför kvinnan inte hoppade i vattnet själv.

Emanuel och Oskar hade inte så mycket kontakt med mannen eller kvinnan efteråt, men Oskars mamma intygar att mannen verkade må bra.

– De satt en stund och kramade om varandra och vi erbjöd honom lite vatten, men det ville han inte ha och sen gick de, säger Oskar

Nu efteråt funderar de på vad som hade hänt om de inte fått upp honom så snabbt.

– Hur hade det gått då? tänker Oskar. Men de är samtidigt väldigt glada att allt gick bra till slut.