Det var i torsdags olyckan skedde då en högstadielev från Hedebyskolan skadades så allvarligt i huvudet att han fortfarande vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Rektorerna i Hedebyskolan och Tomtaklintskolan har gemensamt skickat ut ett brev till vårdnadshavare för elever vid skolorna.

– Vi vet att elever från båda skolorna var närvarande vid tillfället och ser mycket allvarligt på det som har hänt. Nu har vi valt att gå ut med ett gemensamt brev för att stoppa de här farliga lekarna, säger Tommy Hellsten, rektor på Hedebyskolan.

Tillståndet för den skadade pojken är fortfarande allvarligt.

Artikelbild

"Tillträde förbjudet för obehöriga. Målsmän ansvarar för sina minderåriga." Staketet runt kalkbrottet är täckt med dessa skyltar, trots det tror många barn att de får vara i brottet.

– Jag pratade med hans mamma i går. Om några dagar ska han flyttas till Nyköpings lasarett och sedan får han vara hemma. Hjärnan är känslig och det är viktigt att han tar det lugnt. Vi planerar för hemundervisning, det är tveksamt om han kommer att komma tillbaka till skolan den här terminen, säger Tommy Hellsten.

Skolledningen och handledare har pratat med de som var på plats i kalkbrottet i torsdags.

– Det går rykten att man får vara i kalkbrottet men det är ingen offentlig plats. Det är privat mark och förbjudet att beträda, vad man än hör av sina kompisar, betonar Tommy Hellsten.

Förutom brevet till vårdnadshavare har han även kommunicerat ut vad som hände under olyckan via e-post.

– Det gick mycket rykten om vad som hade hänt. Ett var att någon medvetet kastat en sten i huvudet på pojken. Men det var alltså en olycka där en pojke klättrade upp och tog fel väg. Han var tvungen att ta loss stenar på vägen upp, en rasade ner och träffade pojken som stod nedanför och tittade i huvudet.

Det är inte första gången skolledningen har behövt agera på grund av farliga lekar. I höstas skickade Tommy Hellsten ut ett brev om klättring på hustak. Men nu har alltså den olycka som man varit rädd ska hända hänt.

– Jag tog upp det här på skolrådet i går. En del föräldrar har ingen aning om vad deras barn och ungdomar håller på med och visste inte om vad som hänt. En del visste redan och hade sett bilder på Snapchat. Vi kommer arbeta vidare med detta på konferensen i morgon (läs onsdag).