Vid kommunvalet 2010 fick M drygt 46 procent av rösterna i Trosa kommun, vilket cementerade Trosa till det fjärde starkaste Moderatfästet i Sverige. 2014 backade partiet till 40,8 procent, siffror man nu nästan tangerade (40,6 procent.) Efter en lång festnatt med Allianskollegorna på Bomans hotell inledde kommunalrådet Daniel Portnoff, 47, på måndagen ännu en mandatperiod.

– Det här känns som ett kvitto på en slitstark Allians som har ett väldigt stort förtroende bland väljarna. Nu ska vi se till att verkställa vårt manifest, säger Daniel Portnoff.

Vad kommer ni ta itu med först?

– Det är ganska många saker, men låt oss få återkomma till vad som blir nummer ett, två och tre. Men jag kan säga att det blir en rejäl, massiv satsning på skolan som kommer börja genomföras från och med januari.

Kommunen kommer även få gräva djupt i kassakistan för att bland annat genomföra infrastrukturssatsningar som Infart västra Trosa och Ostlänken.

Under valkvällen förutspådde Daniel Portnoff att färre skulle rösta på SD i kommunalvalen, än i riksdagsvalet, och så blev det. SD i Trosa ökade dock med cirka tre procent och knep nu ytterligare ett mandat i fullmäktige (fyra.)

– Att ytterkantspartierna SD och V växer bekymrar mig. Men de fick inte samma framgångar i kommunen som i landet. Här kommer vi fortsätta samarbeta över blockgränserna, men där alliansmanifestet kommer att ligga till grund.