Jesper Höglund började på ETG (Elteknikbranschens gymnasium) i Nyköping förra veckan. Han har tagit bussen från Vagnhärad till skolan, men på tisdagen fick han nog och tog tåget i stället.

Anledningen är att bussen som går vid halv åtta är proppfull.

– Jag har fått sittplats, men sedan stannar bussen vid OK-macken också. Där hoppar sju, åtta personer till på, som får stå upp, säger 16-årige Jesper Höglund.

Bussresan till Nyköping tar en dryg halvtimme.

Restiden med tåget är kortare, och det kostar inget extra. Men tidtabellen leder till en knapp halvtimmes dötid i Nyköping, innan skoldagen drar i gång.

– Det finns en buss som går tio över sju också, som kör via Tystberga och tar mycket längre tid. Då måste man ju gå upp tidigare också, konstaterar Jesper Höglund.

Flera personer har reagerat på de fulla bussarna, via sociala medier, däribland Jespers mamma Veronika Mustonen.

– Det är synd att det inte finns platser på bussen. Vissa pluggar ju under bussturen, och det finns de som vill sova också, säger hon.

Enligt Sörmlands kollektivtrafikmyndighet gick det tidigare tre bussar på sträckan. En av dessa bussar ersattes vid terminsstarten med tåg, som alltså även går att åka på med elevkortet. Det är Trosa kommuns som genom sin trafikbeställning har begärt förändringen.

Information om förändringen har gått ut på Sörmlandstrafikens hemsida och på skärmar ombord på bussarna på den aktuella sträckan.

En uppföljning av hur trafiken fungerar kommer att göras två veckor efter skolstarten.

– Vi är lyhörda för våra resenärer genom inkomna kundsynpunkter. Hittills har två synpunkter inkommit, vilka vi båda har besvarat, menar Josefine Wijkström, kommunikatör på kollektivtrafikmyndigheten.