I dag anordnar Trosa hembygdsförening höstens årligt återkommande stadsvandring. Uppsamlingsplatsen är gästhamnen vid Hamncaféet klockan 10.00. Den som fått äran att guida över Trosas gator och torg är – precis som vanligt – Inger Rask.

– Det är runt 20 år nu som jag hållit på med det här nu och precis som vanligt tycker jag att det ska bli väldigt trevligt, säger hon.

Två stadsvandringar per år brukar hembygdsföreningen anordna. I våras slöt ca 30 personer upp, då dök även deltagare från andra orter upp.

Artikelbild

– Hur många som kommer beror ju mycket på vädret.

Enligt Inger Rask ska vädrets makter inte förhindra att vandringen blir av, möjligen kan "åska och blixtar" sätta käppar i hjulen. Inger Rask är född och uppväxt i Trosa. Hon är bra bevandrad i omgivningar och historien.

– Jag har även guidat utländska turister. Men jag måste säga att man mest ser fram emot lokala grupper. Då kan jag berätta om August Strindbergs besök på Stadshotellet, eller om författarkollegan Viktor Rydberg, utan att folk står som levande frågetecken.

– Strindberg var även en av Trosas allra första sommargäster. Sedan har ju författaren och konstnären Albert Engström en historia här. Fast han skrev så många spydiga historier om Trosa att han inte blev så populär, skrattar Inger Rask.

Det är sådana anekdoter denna raska 86-åring kommer bjuda på under stadsvandringen, som utgår från hamnpiren, fortsätter längs Trosaån och upp mot Stadshotellet och torget innan den avrundas med Garvaregården och kyrkan.

– Räkna med 1,5 timme, säger Inger Rask.