– Vi hade ju inte vädret på vår sida. Det regnade oavbrutet hela fredagen så det var förstås väldigt, väldigt tråkigt. Typiskt när det varit en sådan fin sommar annars, men sånt är livet, säger Anneli Bradley, fritidsgårdschef/enhetschef hos arrangerande fritidsgårdarna i Trosa kommun.

På fredagskvällen trotsade ändå cirka 220 ungdomar spöregnet när artisten Mares uppträdde under Festival 1.5.6.

– Visst hade vi önskat lite fler besökare. Men vad gör man när det regnar och åskar. Nu fick vi även plocka ihop den mekaniska tjuren vi hade. Men artisterna kunde i alla fall spela som planerat.

Artikelbild

Anneli Bradley, gruppchef hos arrangerande fritidsgårdarna i Trosa kommun.

På lördagskvällen inträffade en incident strax utanför festivalområdet där ungdomar hängde. Enligt Anneli Bradley ska två berusade yngre personer ha ryckt ihop så våldsamt att både polis och ambulans fick tillkallas. Detta medförde att de ungdomar som fanns kvar på festivalområdet vid cirkusplatsen också försvann. Då valde arrangörerna att stänga butiken cirka två timmar tidigare än planerat.

– Vad jag vet så fick en ungdom följa med polisen och när det började bli oroligt även bland de som fanns kvar inne på området valde vi att stänga, för att undvika ytterligare incidenter, säger Anneli Bradley.

Festival 1.5.6. blev inte heller någon ekonomiskt succé och "det lutar åt minussiffror." Men trots allt – ungdomsfestivalen är ändå här för att stanna.

– Tanken är att fortsätta. Det var första gången vi testade det här nu och det tar sin tid innan det växer och blir större. Vi känner att det är ett bra koncept att ha innan skolan börjar, för att ge ungdomar ett alternativ.