Ann-sofie Soleby-Eriksson (S), oppositionsråd i Trosa, befann sig på ett möte när beskedet om moderatledaren Anna Kinberg Batras avhopp kom på fredagsförmiddagen.

– Jag följde flasharna som kom på telefonen. Moderaterna har haft allvarliga problem att formulera en politik som ger förtroende. Att nu ge budbäraren skulden, att skjuta denna, anser jag vara en enkel lösning. I grunden är detta inte hennes fel, anser Ann-sofie Soleby-Eriksson.

Hon anser att tidpunkten, ett år före valet, för partiledaren Anna Kinberg Batra att stiga åt sidan inte innebär något positivt för Moderaterna.

– Moderaternas olika distrikt var ju splittrade i frågan kring hennes var eller icke vara, det fanns ändå en hel del som stödde och ville ha kvar henne. Därför tror jag att det kan bli svårt för partiet att få vissa medarbetare att arbeta helhjärtat för den som nu kommer att ta över efter Batra, säger Ann-sofie Soleby-Eriksson och tillägger:

– Det är inget drömscenario för dem det här. Det skulle det inte vara för något annat parti heller.

Tror du avhoppet innebär något lokalt i Trosa?

– De är ju sargade nu. Jag hoppas att den vikande rikstrenden spiller över lokalt här också och att M får samma siffror här.