– Det är en MGB Mark 1 från 1964, berättar Lars-Åke Larsson från Björnlunda. Jag körde motorcykel i många år. När jag bytte till MG för fyra år sedan trodde jag att abstinensen skulle vara större. Men inte. Nu har jag en motorcykel på fyra hjul, säger han och ler.

Några bilar bort från Lars-Åkes MG står en Pontina Starchief från 1958. Ägarna, Lembit och Taina Vilidu från Nykvarn, har hittat sin drömbil.

– Vi var ett kompisgäng som umgicks mycket på 1970- och 80-talen, berättar Lembit. Sen bildade alla familj. Men nu, några barn och några Lincoln senare, sitter det gamla kompisgänget här igen. Det är helt underbart att vi kan göra sådant här tillsammans.

Artikelbild

Lennart Törnqvist, en av de ansvariga för veteranbilsträffarna i Trosa.

Kvällssolen ger den röda bilen ytterligare djup och kromen glittrar sådär som det bara ska göra på gamla jänkare.

– Det ska bli ännu bättre, berättar Lembit. Vi köpte den ifjol i Mörrum och har fixat massor med detaljer. Men i grunden var den välskött. I höst ska vi lämna in alla kromdetaljer. Det blir inte billigt, men vi är överens om allt som rör bilen. Och det kommer att bli en stor skillnad.

Arrangörerna berättar att det kommit ungefär 240 bilar. Bland dem en Saab Sonett V4 och en DKW från 1960. En gräddvit Volvo P1800 får mycket uppmärksamhet. Än mer så får en vackert grönlackerad Auburn från 1930-talet.

Lennart Törnqvist och Bernt Pettersson ansvarar för kvällen.

Artikelbild

Lars-Åke Karlsson med sin MG från 1964.

– Vi körde i gång det här för 14 år sedan, säger Lennart och Bernt nickar instämmande. Vi tyckte det hände för lite i Trosa och på den vägen är det. Nu har det blivit en tradition. Sen är vi ju medvetna om att det är helt väderberoende. Om det är fint väder får vi mycket folk, och givetvis tvärtom. Ikväll är det riktigt bra, säger Lennart innan han fortsätter att fixa inför lotteridragningen.

Tommy Wilhelmsson har kört ner från Vårberg i södra Stockholm. Han tycker att han fått sin 1959 års Ford Galaxy i bra bruksskick.

Artikelbild

Baklyktor i klassisk stil.

– Egentligen skulle jag ha köpt en Chevrolet från 1960, Men den var några centimeter för lång för garaget. Så det fick bli en Ford. Men jag får ändå knuffa den in och ut ur garaget för hand. Så för att skydda den från repor när jag knuffar in den satte jag en madrass längst in.

Efter några timmar på västra hamnplan avslutades kvällen med cruising genom Trosas gator.