Med sommaren för dörren känns kanske hösten långt borta, men i Trosa planerar man för ett stort halloweenfirande som ska pågå hela veckan – Halloweek.

Paola Andersson är tillförordnad turistchef i Trosa kommun.

– Vi kände att det skulle vara kul om så många som möjligt är delaktiga, och intresset har varit jättestort, så det känns väldigt roligt.

Trosa kommun arrangerar alltså firandet i samarbete med bland annat TBOK, Östra Sörmlandsposten, Kulturskolan, Lions och Tullgarnssällskapet. Halloweenfirandet är tänkt att pågå hela höstlovsveckan, men ska kulminera på fredagen och lördagen.

– Då börjar vi med en pumpatävling, där man får lämna in pumpor som placeras på torget eller längs ån. Sedan har vi Blå tåget, som kommer åka på hösten för första gången, och längs den turen kommer det vara lite spökeri. På kvällen kommer Blå tåget ta med ungdomar ut till ungdomens hus i Vagnhärad för en spöktur i ungdomens hus, och sedan blir det grillning och skräckfilm.

Tullgarnssällskapet kommer ha dramatiserade stadsvandringar, butiker kommer ha extraöppet, Kulturskolan ska ha konsert i Trosa kvarn och Trosa bio kommer visa skräckfilm.

– Så ska TBOK ha ett zombierun för mindre barn, där de kan få ansiktsmålas till zombies innan de springer ett lopp.

Tanken är att man ska fylla höstlovsveckan med roligheter i en tid på året då det inte händer så mycket i Trosa.

– Det känns jätteroligt, och särskilt kul att så många vill vara med och arrangera. Nu återstår lite mer planering, i augusti ska allt vara helt spikat.