Den 26 maj är det dags för Kulturskolefestivalen i Trosa att braka loss! Festivalen, dit musik- och kulturskole-elever från hela länet bjudits in, har blivit en efterlängtat tradition som nu är inne på sjunde året. För Klas Jättner, Kulturskolechef i Trosa sedan i mars, är det första gången.

– Jag tycker att det är en jättefin och bra grej där både elever och lärare kan mötas mellan kommunerna. Det är kul att det hållit i sig så länge. Jag hoppas att det fortsätter långt framöver också, säger han.

Prognosen ser god ut eftersom intresset bara växer. I år deltar ungefär 200 elever och bjuder på musik och dans på två scener, en på torget och en utanför Coop. Programmet pågår hela dagen mellan klockan 11 och 16. Vid dåligt väder sker all underhållning i Tomtaklintskolans gymnastiksal.

Artikelbild

| Det musikaliska utbudet sträcker sig från klassiska stråkar till rock- och popband.

Det dukas upp ett kulturellt smörgåsbord för alla smaker. Musiken har bredd från stråk- och blåsensembler till rock- och popband. Klas Jättner är själv jazzgitarrist och började sin skolning på Kulturskolan i Södertälje. Han brinner för att eleverna ska kunna få chansen att spela i konsertsammanhang.

– Jag har tre g:n som är viktiga. Glädjen, grunden och gemenskapen. Jag tycker att alla de kommer fram i en konsert. För eleverna ger det ett mål att öva och för föräldrar är det roligt att höra hur bra det låter när eleverna spelar ihop.

Kulturfestivalen bjuder även på streetdance i ordets ursprungliga mening, då dansarna gungar loss på kullerstenarna på torget.

Den som är mer intresserad av stillsam kultur som beskådas under tystnad kan gå på konstutställning på biblioteket i Trosa, där Trosas bildelever visar sina alster.

– Det skulle vara jätteroligt att få med även bildeleverna från andra kulturskolor nästa år. Festivalen är ju mycket till för att vi ska samarbeta och träffas, säger Norma Hermans, bildlärare på Trosa kulturskola.

Festivalbesökare som blir sugna på att själv delta i kulturutövandet kan kliva in i verket Slowathon av Scénkonst Sörmland som också gästar Kulturfestivalen. Det är en mycket långsam promenad som syftar till eftertänksamhet. Kärnan består av ett antal dansare som rör sig i ett koreograferat mönster som skapats av Mira Mutka och Stina Nyström.

Slowathon pågår under en timme i Skolparken och det går att gå in och ur närsomhelst. Det är bara att promenera som man själv vill och följa med i långsamheten.