Vid flera tillfällen har Ica Trossen i Trosa utsatts för hatattacker och nu väcks åtal för en av dessa attacker.

Det var natten mot torsdagen den 20 september i höstas som polis larmades till butiken efter att vittnen sett en grupp män klottra på byggnaden.

Polis kunde vid ankomst notera sex stycken hakkors sprejade på butiken. Patrullen hade dock även fått signalement på förbrytarna att gå på och senare kunde en bil, som setts vid butiken, med tre män stoppas på E4.

De tre personerna, hemmahörande i Nyköping, kunde identifieras som tidigare kända av polisen för bland annat samröre med den nazistiska rörelsen NMR.

Trion innehade dessutom material som kunde bindas till brottsplatsen.

Nu har åtal väckts mot de tre, varav två är strax över 20 år och den tredje något äldre, för såväl skadegörelse som hets mot folkgrupp.

Det konstateras att trion tillsammans och i samförstånd förövat skadegörelse på Ica Trossen. Såväl jalusi som väggar saboterades och skador för fyrsiffrigt belopp uppstod.

Dessutom lyder åtalet att genom att hakkorsen målades har de tilltalade genom meddelande som spridits hotat eller uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Ovanpå detta åtalas en av männen för såväl vapenbrott som brott mot knivlagen och en annan av de tre männen för två olika fall av vapenbrott för att ha innehaft pepparsprej.