Apotek över hela Sverige har under sommaren deltagit i Svenska FN-förbundets projekt Flicka. Apoteksgruppen i Trosa samlade totalt in 17 905 kronor – motsvarande 13 procent av alla insamlade pengar från Apoteksgruppens 182 apotek i landet.

– Vi är verkligen jätteglada över att det här viktiga projektet har gått så bra för oss, säger Lejla Culesker, läkemedelsansvarig på Apoteksgruppen i Trosa och en av flera drivande krafter bakom resultatet.

Framgångsreceptet bakom den lyckosamma kampanjen är enligt henne lagarbete och engagemang.

– Vi har alla peppat varandra här på jobbet och försökt upplysa alla kunder som kommer in här om vad projektet innebär.

Mellan 8 juni-26 juli lyckades Apoteksgruppen i Trosa få totalt 3577 kunder att lägga till fem kronor i samband med sina köp. Lejla Culesker berättar även att många kunder har hört av sig och velat engagera sig och bidra än mer.

Apoteksgruppen har samarbetat med Svenska FN-förbundets projekt Flicka i två år. Det har bland annat inneburit att tampongasken "Mens helt enkelt" har tagits fram, där tio kronor oavkortat går till projektet. Annars har kunder haft möjligheten att lägga till fem kronor vid köp.

Reza Khiabani är ägare på Apoteksgruppen i Trosa. Han anser att invånarna i Trosa ska ha en stor eloge för sitt deltagande.

– Trosaborna har varit fantastiska. Jag är djupt imponerad av deras välvilja att hjälpa till i det här angelägna projektet, säger han.

Han har själv flytt till Sverige från Iran för många år sedan och berättar att mångfald är en central del i företagets verksamhet.

– Det är otroligt viktigt för oss. Ibland måste man stanna upp och tänka efter, att vi är inte bara här för att tjäna pengar, utan också för att ha en möjlighet att hjälpa människor.

Han fortsätter:

– I början tog det lite tid att få kunderna att kunna ta in det som sades när de stod i kassan. Det gäller att hitta en balansgång och där har personalen varit enastående i att kunna förmedla de viktiga aspekterna med projektet utan att framstå som tjatiga, säger Reza Khiabani.

På frågan om liknande projekt kan vara aktuella i framtiden är Reza Khiabani optimistisk.

– Ja, det kommer göras fler liknande projektsatsningar framöver, säger han.