Familjen kunde bara hjälplöst se på när hemmet på Stiftsvägen i Trosa i lördags brann ner till grunden. En person fick lättare brännskador i samband med släckningen. Familjemedlemmarna inklusive barnen klarade sig dock oskadda rent fysiskt.

Men branden innebar en hård smäll för familjen vars ägodelar till stora delar brann upp. Efter branden hade barnen inte ens några skor.

På ett Trosaforum på internet startade Carolina Nordin en insamling. "Igår hände det ofattbara. Våra vänners hus brann upp! De har mist ALLT. Det finns två flickor i åldrarna sju och elva som nu inte har några kläder alls. Finns det någon som har lite att skänka vore vi tacksamma."

Artikelbild

Familjen hade haft gäster hemma på lördagskvällen och ätit middag i uterummet när branden startade i den gasoldrivna terrassvärmaren. Huset gick inte att rädda undan lågorna. Under kvällen hade sex barn funnits i huset som snabbt övertändes.

Gensvaret blev massivt.

"Här finns kläder till flickorna, plockar ihop om en stund. Vad har de för storlek på skor?" undrar en kvinna. "Jag kan ge kläder till mamma om jag vet storlek. Annars har jag en son i den storleken om de behöver träningskläder i stil med "hoodjackor", shorts, idrottskläder", skriver en annan person.

Trosaborna vill hjälpa de drabbade och har gjort allt, från att skänka kläder och pengar, till att erbjuda husrum. Ida Neiberg drog i gång en swishinsamling. Några dagar senare har 11 000 kronor tickat in till de behövande familjemedlemmarna.

– Jag vet inte vet vilka de är, men fick reda på att min son går i samma klass som ett av barnen. Då tänkte jag, herregud, jag måste göra något. De första timmarna var det typ en hundring i minuten och ett helt galet engagemang från Trosaborna med många jättefina och kärleksfulla meddelanden, säger Ida Neiberg och tillägger:

– Familjen har mist allt. Det var en självklarhet att göra det här.

Vagnhäradsbon Caroline Wall och hennes familj var snabba med att erbjuda tak över huvudet.

– Vi har ett hus ledigt och tillgängligt. Nu har vi inte hört av familjen, så förmodligen har det kanske ordnat sig ändå. Men om det blir panik kan de kontakta oss, säger hästtjejen Caroline som själv varit med om bränder i stallet på Wappersta gård.

– Jag tycker att det är fint att man kan ställa upp för varandra när det händer katastrofer. Det såg vi ju även nu vid terrordådet i Stockholm.

Carolina Nordin kunde inte ana hur massivt gensvaret på hennes Facebookinsamling skulle bli.

– Det har kommit folk med massvis av kassar fulla av vanliga kläder, underkläder, leksaker, till och med böcker. Det har varit väldigt hjärtskärande. Den drabbade familjen bor tillfälligt i ett annat hem och är överväldigade av att så måmga vill hjälpa till, berättar Carolina Nordin.